Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

U soudů v Plzeňském kraji stávkuje až 100 procent justičních pracovníků. Důvodem jsou nízké platy

Chod soudů v Plzeňském kraji omezila v pondělí třídenní stávka justičních pracovníků. Omezení se většinou dotýká základních služeb pro veřejnost, jako jsou podatelny, infocentra, telefonní ústředny, soudní kanceláře a správy soudů. U Krajského soudu v Plzni z přibližně dvou stovek justičních pracovníků stávkuje 61 procent, u okresních soudů je to až 100 procent.

Stoprocentní účast ve stávce je naopak u okresních soudu v Domažlicích a u Okresního soudu Plzeň - jih. Ve stejném areálu sídlící soud pro okres Plzeň - sever má téměř 94 procent stávkujících, uvedla mluvčí krajského soudu Jana Rubášová. "Je na jednotlivých zaměstnancích, jestli se rozhodnou stávkovat celé tři dny, nebo ne," řekla. Stávkující zůstávají doma, do práce nepřišli. Na plzeňském městském soudu stávkuje 90 procent pracovníků, v Rokycanech 79 a v Tachově 82 procent justičních zaměstnanců.

"Nedávno jsem byla na školním srazu ze základní školy a zjistila jsem, že mám nejspíš nejnižší plat z celé třídy. Přitom mám náročnou práci, často dlouho sedíme v jednací síní a i když jednání skončí, čeká nás spousta další práce. Na výplatě to ale nepoznám a spolužáci, kteří se učili o dost hůř než já, si vydělají jako nekvalifikovaní dělníci, mnohem víc," řekla médiím úřednice jednoho z plzeňských soudů. O změně místa uvažuje v poslední době stále častěji, děti dorůstají a za jejich sportovní kroužky a další aktivity rodina vynakládá nemalé peníze. "Manžel vydělává dobře, tak s penězi nějak vyjdeme, ale neumím si představit, jak třeba mladší kolegyně mají splácet s naším platem hypotéku," dodala.

Kvůli stávce se ruší část jednání. Například u krajského soudu jsou to všechna jednání obchodní agendy, polovina civilních odvolacích soudů a 23 procent jednání na trestním úseku. Zrušena nebyla naopak žádná jednání insolvenční nebo správní agendy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky stávka, soud, justice, justiční pracovníci, chod soudu, nízký plat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U soudů v Plzeňském kraji stávkuje až 100 procent justičních pracovníků. Důvodem jsou nízké platy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.