Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Turisté v Brdech mají proznačenou Brdskou hřebenovku, pěší stezku o délce 120 km. Lze ji zdolat i na kole

Turisté v Brdech mají kompletně proznačenou takzvanou Brdskou hřebenovku, pěší stezku o délce 120 kilometrů. Vede od Jíloviště na okraji Prahy až do Spáleného Poříčí na jihu Plzeňska. Propojuje nejkrásnější místa Brd, včetně nejvyššího vrcholu Tok (865 metrů nad mořem), Padrťských rybníků, brdského Olympu - hory Plešivec a poutního areálu Skalka u Mníšku pod Brdy. Dálkovou trasu lze absolvovat pěšky, na kole, na etapy či najednou.

Hřebenovka propojila Přírodní park Hřebeny a CHKO Brdy. Připravil ji Klub českých turistů (KČT) s Turistickou oblastí Brdy a Podbrdsko a podpořily ji Středočeský kraj, CHKO Brdy a Vojenské lesy a statky. Jde o první trasu přes celé Brdy. Inspirací byly třeba dálkové trasy přes vysoké hory v USA, v Jeseníkách a Krkonoších. Brdy to ale neměly. 

"Jde o největší změnu, kterou doznala síť turistických značených tras od otevření CHKO Brdy veřejnosti v roce 2016. Spojila dva kraje a vede přes pět okresů. Z velké většiny po současných trasách, ale v centrální části Brd bylo nezbytné navrhnout nové propojky," řekl Luboš Kožíšek, koordinátor Turistické oblasti Brdy a Podbrdsko. Návštěvnost Brd od roku 2016 trvale roste, loňským a letošním fenoménem jsou elektrokola.

"I po zřízení první oficiální hřebenovky zůstávají některá omezení pro turisty. Nesmí se chodit například do přísněji střežených oblastí vymezených ochránci přírody i do zbylých vojenských oblastí, kde je stále možnost nálezu nevybuchlé munice," řekl Kožíšek.

Skalní trampové a pěší turisté zvládnou podle něj celou trasu za pár dnů. "Ale my to spíš máme jako takovou inspiraci, že si můžete projít jenom části," uvedl. Trasa je záměrně vedena téměř po všech vrcholech, jako jsou Praha, Tok, Malý Tok, Třemšín a další. Velmi atraktivní je třeba nově značený nejvýše položený osmikilometrový hřebenový úsek z oblasti Toku k vrcholu Praha.

"Na každém směrovníku od Klubu českých turistů je napsáno 'Brdská hřebenovka', takže nemusíte chodit s mapou, ale můžete pokračovat podle nich," uvedl Kožíšek. Podle KČT se vyznačením hřebenovky předejde živelnému vytváření jiných stezek, které mohou být nebezpečné. Trasa je zatím vyznačená jen na Mapách.cz, velká propagace se chystá na příští rok, doplnil Kožíšek. Podle něj bylo velmi náročné trasu dohodnout, ale nakonec se našel kompromis se Správou CHKO Brdy a Vojenskými lesy a statky.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky ČR, rekreace, turistika, Brdy, Plzeňský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté v Brdech mají proznačenou Brdskou hřebenovku, pěší stezku o délce 120 km. Lze ji zdolat i na kole  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.