Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Slavné Peklo čeká radikální proměna. Co si o plánované rekonstrukci myslí místní politici?

Postupnou rekonstrukcí má projít část známého, ale pořádně zchátralého plzeňského kulturního domu Peklo, který před časem zamořila dřevomorka. Památkově chráněný funkcionalistický objekt je už šest let zavřený. Zastupitelé města teď rozhodli o vyhlášení architektonické soutěže. Architekti v ní dostanou volnou ruku a možná kulturnímu domu Peklo vtisknou zcela novou podobu. Co si o tom myslí zástupci politických stran napříč plzeňským zastupitelstvem se dozvíte v dalším pokračování Politické koridy Plzeňské Drbny.

Otázka: Neobáváte se chystané radikální proměny, kterou by mělo projít plzeňské Peklo?

David Šlouf (ODS)

Pro náš zastupitelský klub je zásadní, aby byla zachována věrná podoba a náplň tzv. ,,Velkého sálu“ KD Peklo, tedy aby se zde i do budoucna mohly pořádat společensko-kulturní akce, jako např. maturitní plesy a koncerty. Co nám ale zásadně vadí, ale bohužel už příliš nepřekvapuje, je nekvalitní příprava materiálů doprovázející toto usnesení, málo informací a zejména naprostá nekompetentnost ze strany předkladatele náměstka Bosáka. Ten nebyl schopný za dva roky jasně specifikovat zadání pro architekty, co se obsahové náplně týká. Také bývalo dobrým zvykem, i nepsaným pravidlem, že při řešení budoucího nakládání s významnými nemovitosti ve vlastnictví města Plzně, což KD Peklo bezesporu je, byly sestaveny pracovní skupiny za účasti všech zástupců politických stran zastoupených v Zastupitelstvu města Plzně, ve snaze najít kompromis přesahující jedno volební období. Náměstek Bosák to nepřipustil ani jednou, i když k tomu měl již několik možností. A v tomto případě tomu není jinak. Nicméně, i přes uvedené výhrady, členové našeho zastupitelského klubu návrh pro uspořádání architektonické soutěže podpořili a budeme pečlivě hlídat a kontrolovat, jakým směrem a v jaké kvalitě se architektonická soutěž a budoucí rekonstrukce KD Peklo ubírá.

David Procházka (ANO) 

Pro mě osobně je podstatné, že dojde k záchraně této kulturní památky, která se nachází v centrálním městském obvodu. Peklo od začátku sloužilo kultuře a setkávání Plzeňanů, a tak by tomu mělo být i nadále. Pevně věřím, že architekti, kteří se obnovou Pekla zabývají, budou respektovat historii a ducha budovy. Obavy zatím nejsou na místě. Přeji si, aby Peklo začalo znovu fungovat co nejdříve.                                                

Martin Dittrich (SPD) 

Proměny se určitě nebojím, Peklo potřebuje určitou rekonstrukci. Pokud by opravy a změny, které budou následovat, komplex budov pozvedly, bude to jen dobře. Určité sladění rozdílných stylů moderním prvkem by nemuselo být na škodu. Rozhodně by objekt mohl vyniknout mezi nově postavenými budovami nákupního centra, garáže a nového divadla.

                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Světlana Budková (STAN) 

Záchrana historického objektu Peklo stejně jako městských lázní byla a je pro Starosty důležitá a má naši dlouhodobou podporu. Na sanaci společenského sálu Pekla již dnes existuje studie, brzy vyhlásíme architektonickou soutěž a na realizaci jsme vyčlenili finanční prostředky. Tedy od dob, kdy minulé politické reprezentace nechaly Peklo roky chátrat až do havarijního stavu, my dnes reálně směřujeme k jeho záchraně, aby objekt znovu pulsoval kulturním životem Plzeňanů. Z důvodu odhlučnění, především ze strany od řeky tj. u frekventované silniční komunikace, navrhla studie jisté moderní prvky, avšak mimo hlavní budovu se společenským sálem. Navíc tato studie je pouze podkladem pro samotný architektonický návrh, který ze soutěže vzejde a samozřejmě bude muset být v souladu s požadavky památkové péče. Tedy proměny Pekla se neobávám, naopak jeho záchranu podporuji a těším se na ni.

Tomáš Morávek (PRO Plzeň)

Určitě se neobávám. Jako Plzeňák a člověk, který má rád architekturu, mě těší, že dojde k rekonstrukci kulturního domu Peklo. Tento prostor pro kulturu a společenské akce si občané Plzně zaslouží, a jsem rád, že jsme se ve vedení města rozhodli jít cestou záchrany Pekla spíše než jeho prodejem. Velmi mě těší, že dojde k restaurování hlavní části sálu a přilehlých prostor. Jsou to nádherné prostory, které si zaslouží zachovat svůj ráz. Vítám také architektonickou soutěž na zbývající části objektu, která může celý objekt oživit a vhodně doplnit historickou část budovy. Já jsem například měl v Pekle svůj maturitní ples a doufám, že brzy po rekonstrukci najdou v budově své zázemí nejen umělci z Plzeňské filharmonie, ale třeba právě i studenti na své plesy.

Odpovědi jsou řazeny podle data doručení do naší redakce. Odpověď nedodali zástupci zastupitelského klubu Pirátů. Jinak odpověděli představitelé všech zastupitelských klubů z plzeňského zastupitelstva. Postupujeme podle pravidel v doručování odpovědí v rámci sjednocení podmínek pro všechny redakce Drbny v ČR. Za zastupitelský klub SPOLU, kde jsou vedle ODS, TOP 09 a KDU ČSL se od loňského listopadu odesílá vždy jen jedna odpověď. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch, magistrát města Plzně

Štítky Politická korida, co si myslí, KD Peklo, Peklo, kulturní dům Peklo, architektonická soutěž, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavné Peklo čeká radikální proměna. Co si o plánované rekonstrukci myslí místní politici?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.