Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Nejznámější rekreační objekt na Šumavě slaví 100 let od otevření. Na její základní kámen poklepal sám Karel Klostermann

Klostermannova chata v Modravě je patrně nejznámějším rekreačním objektem z celé Šumavy. V sobotu 21. září oslaví Klub českých turistů (KČST) výročí 100 let od otevření slavné Klostermannovy chaty. Chata, která je aktuálně v soukromém vlastnictví, získala jméno podle známého spisovatele a propagátora Šumavy Karla Klostermanna (1848–1923). Ten měl údajně poklepat i na její základní kámen.

Pro stavbu Klostermannovy chaty si vybral KČST obec Modravu. Odtud totiž bylo tehdy možno navštívit jak dvě z nejvyšších šumavských hor, Roklan (1453 m) a Luzný (1373 m), Kvildu a jižněji ležící Šumavské pláně, tak Prášily a Železnou Rudu. Přímo od Modravy se navíc táhne překrásná Roklanská slať, kterou tehdy bylo možné také navštívit. Dnes je v 1. ochranném pásmu NP Šumava.

Chatu navrhl v roce 1921 architekt Bohuslav Fuchs. Klostermannova chata byla otevřena na přelomu jara a léta 1924. Slavnostní otevření chaty proběhlo v neděli 22. června 1924 v 11 hodin. Náklady na výstavbu činily 1 041 500 korun. Po dokončení chata nabízela 28 pokojů s 57 lůžky, v objektu byly také dvě turistické noclehárny s 22 lůžky. V roce 1938 byla stanovena cena 8 korun za lůžko, v noclehárnách stál nocleh 5 korun za lůžko. Ve všech místnostech bylo elektrické osvětlení a vodovod, hostům byla k dispozici lázeň a sprcha.

V období druhé světové války chatu zabraly německé branné síly pro místní velitelství Wehrmachtu. Po roce 1945 byla chata sídlem československé Pohraniční stráže. Po zrušení KČST komunistickým režimem skončila chata v majetku Závodů Vladimíra Iljiče Lenin Plzeň (dříve a dnes opět Škoda Plzeň). Objekt tehdy sloužil k podnikové rekreaci. Výlety k cílům, pro které byla chata kdysi postavena, však byly nerealizovatelné. Prakticky hned vedle chaty stál až do roku 1990 plot, za nímž začínalo zakázané hraniční pásmo.

Po revoluci chata nebyla vrácena Klubu českých turistů. Objekt, který byl v roce 1996 prohlášen kulturní památkou, začal postupně chátrat. V roce 2000 Klostermannovu chatu získal nový vlastník. V letech 2002 – 2004 zde proběhla rozsáhlá rekonstrukce. Chata byla znovu uvedena do provozu jako hotel v dubnu roku 2004. Došlo k obnově interiérů i krásného vnějšího vzhledu podle architektonického návrhu Bohuslava Fuchse. Na fasádě chaty byla navíc obnovena také deska připomínající, že objekt postavil v roce 1924 Klub československých turistů.

„V rámci oslav stoletého výročí se uskuteční pochody s cílem před Klostermannovou chatou v čase mezi 10. až 15. hodinou. Délku a trasy pochodů si volí každý samostatně. Na chatě bude ke zhlédnutí zajímavá výstava o Karlu Klostermannovi a historii chaty. Oslava se koná v rámci Roku stoletých chat Klubu českých turistů, kdy své sté výročí slaví hned osm chat postavených Klubem českých turistů, např. chata Prachov v Královéhradeckém kraji nebo Masarykova chata na Beskydě v Moravskoslezském kraji," informovala za organizátory akce Sabina Bergmanová.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Klub českých turistů

Štítky Klostermannova chata, výročí otevření chaty, 100 od otevření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejznámější rekreační objekt na Šumavě slaví 100 let od otevření. Na její základní kámen poklepal sám Karel Klostermann  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.