Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Veřejnost diskutovala s představiteli obvodu o budoucnosti a nové podobě plzeňského parku U Bazénu

O budoucnosti parku U Bazénu v Plzni na Lochotíně diskutovalo vedení prvního obvodu na prvním plánovacím setkání s občany. Komentované procházky po parku se účastnilo kolem třiceti místních obyvatel. Lidé se shodují na tom, že park by měl být zelený, klidný a měl sloužit občanům všech generací. Zahrnuje i dožívající Sport park 1.

V nadcházejících letech by měl park projít celkovou revitalizací. „Současné řešení veřejného prostoru zcela nenaplňuje potenciál daného místa. Tento park je vnímán jako hlavní veřejné prostranství městského obvodu Plzeň 1. Koná se zde řada kulturních akcí, zároveň jde o prostor vymezený rozsáhlými areály škol a bazénu. I proto je třeba navrhnout nové prostorové a provozní řešení včetně vhodného doplnění drobné architektury, jako je např. zázemí pro pódium, veřejné WC, kavárna apod. Vítězné řešení by mělo nastavit základní principy fungování území pro každodenní užívání, zajistit pobytovou kvalitu a posílit pěší vazby skrze území,“ řekla Eliška Johánková, architektka z Ateliéru veřejného prostoru ÚKRMP.

Po prvním plánovacím setkání, kde obyvatelé sídliště diskutovali a vyplňovali papírové dotazníky, bude následovat on-line dotazník. Ten bude zveřejněn na webu obvodu od 30. října do 20. listopadu. „Sesbíraná data poté vyhodnotíme a vyhlásíme malou architektonickou soutěž. Oslovíme tedy tři architektonická studia a odborná porota poté vybere vítězný návrh, který opět představíme veřejnosti a budeme o něm dál diskutovat. Předpokládáme, že realizovat by se mohlo v roce 2028,“ řekl první místostarosta Jedničky Miroslav Šuma, který se spolu s třetím místostarostou Jiřím Rezkem účastnil plánovacího setkání s občany.

„Moc mě to bavilo a rád jsem si poslechl, jak místní vnímají tento park. Je pro ně hlavně odpočinkovou zónou, která slouží všem věkovým skupinám. Lidé si rozhodně přejí zachovat zeleň a také vodní prvky před bazénem, na čemž se shodneme,“ doplnil Jiří Rezek.

Lidé si přejí v parku i veřejné WC

Lidé přišli během diskuze nad budoucí podobou parku s množstvím nápadů a postřehů. Kvitují množství zeleně v parku, zazněl nápad zřídit veřejné WC, přidat osvětlení, zmodernizovat hřiště pro děti a Sport park 1. Dále by si přáli lépe zpřístupnit sportoviště u škol, upravit pódium, zastínit centrální plochu, přidat ještě více cibulovin atd. Co se týče kulturních akcí, lidé vítají především akce zaměřené na děti a mládež, např. přivítání nového školního roku, oblíbené je tradiční rozsvícení vánočního stromu spojené s hudebním vystoupením.

Vznik parku U Bazénu se váže k realizaci zdejšího sídliště, které bylo vybudováno v sedmdesátých letech minulého století jako první část tzv. Severního Předměstí. Jak uvádí Plzeňský architektonický manuál, samotný park byl dokončen až na počátku 80. let. Úprav se dočkal na počátku nového milénia. V letech 2005 – 2008 vznikla v jeho centrální části oválná zpevněná plocha, byly symetricky uspořádány cesty, přibylo dětské hřiště a také byl otevřen Sport park 1 se speciálním umělohmotným kluzištěm. V roce 2011 se vybudovalo nezastřešené pódium. V roce 2020 vznikla v západní části parku oplocená psí loučka, která bude ještě letos na podnět občanů rozšířena.

Ohodnoť článek

Foto Miroslava Vejvodová

Štítky park U Bazénu, veřejné projednávání, úprava parku, Veřejnost diskutovala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veřejnost diskutovala s představiteli obvodu o budoucnosti a nové podobě plzeňského parku U Bazénu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.