Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Obrovské davy návštěvníků vzaly útokem Mistrovství Šumavy v opékání prasat. A bylo opravdu co ochutnávat

Češi prostě milují pečená prasátka. A proto v sobotu dorazilo do Hartmanic na nesmírně populární Mistrovství Šumavy v opékání prasat několik tisícovek lidí. Bylo co sledovat a hlavně se ochutnávalo. O přízeň návštěvníků akce usilovalo celkem 21 týmů. Soutěžící už od rána na náměstí opékali prasata ve svých speciálních obřích grilech. Přesně ve 14.00 hodin se začalo maso vydávat a nedočkaví degustátoři se dočkali. Celkem se peklo 1200 Kg masa. A padl i rekord!

Ve frontě, která se vinula několik stovek metrů, čekali lidé minimálně ve čtyřstupech na zakoupení poukázky za 300 Kč. Na jednu poukázku dostali návštěvníci akce celkem sedm ochutnávek. A rozhodně to nebyly malé porce! Soutěžní týmy se snažily vedle dokonale opečeného prasátka získat přízeň degustátorů ještě dalšími laskominami a přílohami, které jim k masu servírovali zdarma. Jednalo se o různou nakládanou nebo opékanou zeleninu, ale také koláčky i další dobroty.

Prodej poukázek byl v režii města, které prasata vykoupí. „Tým má za úkol připravit prase, opéct prase a vydat porci. Lidé si platí poukázky. My poskytujeme ještě tácky, chléb... Z výtěžku se pak hradí celý program a organizace, která je v režii města,“ informoval starosta Hartmanic Pavel Valdman. O vítězi nerozhoduje žádná porota, ale přísný hlas lidu. Degustátoři odevzávají hlasy družstvu, u kterého jim nejvíce chutnalo. 

Skvělý marketing a výbornou reklamu předváděl tým s názvem Klatovští špekouni, který zvítězil ve dvou předchozích ročnících. Opečenou a křupavou kůžičku nabízeli členové družstva k ochutnání už lidem čekajícím ve frontě na poukázky, což se samozřejmě setkalo s obrovským ohlasem a příslibem, že degustátoři následně dorazí i ke stánku pro standardní porci opečeného masa. „Když to vystydne, tak už ta opečená kůže není tak křupavá a dobrá. Tak ji raději servírujeme, když je takto nejlepší. A lidé k nám pak na stánek určitě rádi přijdou,“ říkal s úsměvem člen družstva Klatovští špekouni.

„Doufejme, že bude naše prase chutnat i letos. Recepturu jsme nechali stejnou, tak uvidíme. Náš tým má sedm členů. V pátek jsme prase doma nasolili, dali do láku, do velké lednice. Pak si děláme ty naše bonusové dobroty, které lidem k porci přidáváme. Letos máme speciální škvarkovou pomazánku a domácí pepřový dresink. Ještě se samozřejmě připravovala marináda. V osm už jsme pekli. Prase máme z Předslavi,“ řekl Jiří Mužík, šéf dvojnásobného vítězného týmu Klatovští špekouni.

Do Hartmanic přijeli soutěžící z celkem pěti krajů. Z Příbramska přijelo družstvo Kozárovice ze stejnojmenné obce. „Jsme tady poprvé jako soutěžící, loni jsme se přijeli podívat a hodně se nám to líbilo. Pár prasat už jsme udělali, tak jsme do toho šli. Prase jsem si vybral, vlastnoručně ho zabil, nechal vychladnout, čtyři dny se koupalo ve slané vodě. Pak to tady natřeme tou naší tajnou alchymií a opékáme,“ uvedl Milan Huptych, který měl k dispozici čtyřčlenný tým.

Z Domažlic přijelo družstvo Domažlická Vrbovka. „Jsme všichni z jedné ulice. Je to samozřejmě Vrbova ulice. Před třemi roky jsme se tady byli podívat. Zalíbilo se nám to, tak jsme si řekli, že chceme také soutěžit. A letos už opékáme podruhé. Loni jsme se umístili na 12. místě. Letos bychom chtěli do první desítky. Ve středu jsme si už prase připravili, pak bylo v lednici. Ráno jsme to tady všechno napíchali a pečeme. Máme speciální gril, který jsme si udělali s kamarádem,“ uvedl Radek Blacký.

Z Dobrkovské Lhotky v na jihu Čech zase pochází parta labužníků, která si říká Kohouti z Dobrkovské Lhotky a pečením prasat se zabývají na řadě akcí a soukromých oslav. K dispozici mají speciálně vyrobený gril přezdívaný Čertova popelnice, který vznikl z původního plechového kontejneru. Osazen je dvojicí kouřovodů, které následně pečínce dodávají i lehce zauzenou chuť. Tým připravoval prasátko dánského plemene DanBred. Marinované prase napíchané a potřené tajnou směsí koření z celého světa pak odpočívalo týden v chladícím boxu, než se před zraky návštěvníků začalo opékat.

Letos zvítězil tým Švajnerajn z Bolešin, stříbro patří Klatovským špekounům. Třetí příčku obsadil tým Jihočeské Hartmanice. Akce si vysloužila i zápis do české knihy rekordů. Jedná se o největší počet prasat opékaných na jednom místě.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky opékání prasat, grilování prasat, mistrovství Šumavy v opékání prasat, Hartmanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šárka Vítková

Normálně mám na to chuť, vypadlo to vše luxusně!!! Ochutnal jsi také?

Pondělí, 9. září 2024, 11:38Odpovědět

Obrovské davy návštěvníků vzaly útokem Mistrovství Šumavy v opékání prasat. A bylo opravdu co ochutnávat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.