Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Hartmanice provoní vůně grilovaného vepřového. Koná se tam slavné Mistrovství Šumavy v opékání prasat

Tuna grilovaného vepřového masa provoní v sobotu 7. září šumavskou obec Hartmanice. Uskuteční se tam už 8. ročník nesmírně populárního Mistrovství Šumavy v opékání prasat. Přihlášen je rekordní počet 21 grilovacích družstev, které přijedou z pěti krajů České republiky. A letos půjde i o pokus o zápis do české knihy rekordů.

„Budeme usilovat o zápis do knihy rekordů v největším množství pečených prasat na jednom místě. Pečení začíná ráno kolem osmé hodiny, o dvě hodiny později startuje bohatý doprovodný program. Hlavní část programu, tedy porcování a ochutnávání upečených prasátek, začíná ve 14.00 hodin. Slavnostní vyhlášení proběhne v 17.00 hodin,“ informoval starosta Hartmanic Pavel Valdman.

Na akci letos dorazí týmy z Plzeňského, Jihočeského, Středočeského, Jihomoravského a Pardubického kraje. Město účastníkům akce prase zaplatí. „Družstva z našeho regionu a blízkého okolí si berou prasátko na jatkách v Klatovech. Týmy si ale vozí prasata s sebou, protože si je už předtím různě nakládají a připravují podle svých vyzkoušených technologií. Prasata se ale pečou od rána za syrového stavu na klasickém ohni,“ popsal soutěž starosta.

Po grilovaném vepřovém se pak doslova zapráší, i když se peče v celkovém množství přes tunu masa. „Ve dvě hodiny se začne maso vydávat a v pět je všechno pryč. Prodej je v režii města. Město prasata vykoupí. Tým má za úkol připravit prase, opéct prase a vydat porci. Lidé si platí poukázky. My poskytujeme ještě tácky, chléb... Z výtěžku se pak hradí celý program a organizace, která je v režii města,“ říká Pavel Valdman.

Kdo si zakoupí poukázku, přijde k soutěžnímu týmu, který si vybere. Tam mu vydají pět deka na porci na degustaci. Na jednu poukázku dostanou lidé celkem sedm ochutnávek. K tomu dostávají ještě jako bonus různé pečené brambory, grilovanou zeleninu. Přílohy k tomu nabízí i jednotlivé týmy, aby zaujaly nejen chutí, ale i celkovým dojmem. O vítězi totiž nerozhoduje žádná porota, ale přísný hlas lidu.

„Lidé by měli sledovat stránky města a facebookový profil mistrovství, kde jsou mapky s možností parkování. Bude to značené, ale očekává se velký nápor návštěvníků,“ dodal hartmanický starosta.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky opékání prasat, grilování prasat, mistrovství Šumavy v opékání prasat, Hartmanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hartmanice provoní vůně grilovaného vepřového. Koná se tam slavné Mistrovství Šumavy v opékání prasat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.