Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

Plzeňské Mikulášské gymnázium má na zahradě novou jídelnu za 30 milionů korun

Plzeňské gymnázium na Mikulášském náměstí dokončilo novou budovu jídelny-výdejny. Jednopodlažní prosklená dřevostavba na zahradě školy, do níž dal kraj 30 milionů Kč, bude sloužit pro výdej dovezených jídel pro žáky primy až kvarty víceletého gymnázia, kteří se dosud museli stravovat v jídelně nedaleké Masarykovy základní školy na Jiráskově náměstí, kam je vodili učitelé. Moderní přístavba bude sloužit mimo obědů také pro různé besedy, přednášky a kulturní akce školy, řekl ředitel Jan Hosnedl.

Novostavba přiléhající k zadnímu traktu školy má plochou střechu s vegetačním povrchem a prosklenou hlavní fasádu. "Je vybavena moderní technologií, která splňuje veškeré hygienické požadavky na stravovací služby," řekl náměstek hejtmana Vladimír Kroc (ANO). Stravování vyšších ročníků je nadále zajištěno smluvně v sousední jídelně Církevního gymnázia Plzeň.

"Škola tu výdejnu opravdu potřebovala. Naše gymnázium ji jako jediné nemělo," řekl Hosnedl. V době covidu, kdy bylo externí stravování problematické, napsali učitelé otevřený dopis vedení Plzeňského kraje. "A bývalý ředitel Petr Mazanec se domluvil se známým plzeňským architektem Janem Zábranem a výsledek je zde," uvedl. Začlenění do zahrady se podle Hosnedla provedlo citlivě.

Ve výdejně se bude stravovat 210 žáků nižších ročníků víceletého gymnázia, kde je teď sedm tříd. "Ale kapacita je plánována na 350, takže je tam rezerva, kdyby narostl počet tříd nebo by se tam začaly stravovat nižší třídy vyššího gymnázia," uvedl ředitel. Podle vedoucí krajského odboru školství Jaroslavy Havlíčkové jde o pěkně vybavený prostor, který bude sloužit také pro setkávání pedagogů a může se tam i vyučovat. Škola podle Hosnedla uvažuje také o tom, že by tam provozovala bufet.

Gymnázium dnes nechalo zapsat jídelnu-výdejnu do rejstříku, hledá kuchařky a nastavuje dovozy jídla. "Vidím to reálně, že by se tu pilotně začalo v listopadu, nejdřív primou a sekundou. A do konce kalendářního roku pak všechny třídy nižšího gymnázia," uvedl Hosnedl. Podle Vlastimila Voláka, ředitele Střední průmyslové školy elektrotechnické, odkud se obědy budou do gymnázia vozit, je zatím dohoda na 200 jídlech denně.

Škola se 730 žáky standardně otevírá dvě třídy čtyřletého a po jedné třídě šestiletého a osmiletého studia. Letos to bylo kvůli růstu demografické křivky o jednu třídu čtyřletého gymnázia navíc, uvedl Mazanec.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky ČR, školy, stavby, správa, střední, Plzeňský, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňské Mikulášské gymnázium má na zahradě novou jídelnu za 30 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.