Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Přes čtvrtinu lidí trápí v létě doma vedro, pro 16 procent občanů Česka jsou současná horka neúnosná

Třetina obyvatel žijících ve vlastním bydlení v Česku není v létě spokojená s teplotou ve svém domě či bytě. Přes čtvrtinu (27 procent) všech respondentů trápí příliš velké teplo a pro 16 procent je léto v obydlí kvůli vedrům neúnosné. Vyplývá to z průzkumu STEM. Česko čeká letos dosud zřejmě nejteplejší týden, teploty budou přes den stoupat nad tropických 30 stupňů Celsia.

Podle průzkumu je v létě příliš teplo i třetině respondentů, kteří mají doma klimatizaci. Důvodem může být například nevhodně zvolený výkon klimatizace nebo její nesprávné užívání, popřípadě neřešené stínění. Z dotázaných má 12 procent doma klimatizaci a dalších 20 procent o jejím pořízení uvažuje.

Průměrné teploty vzduchu v Česku mají stoupající trend. Od roku 1961 narostly o 2,2 stupně. Zatímco v roce 2011 bylo v Česku 23 tropických dní, kdy teplota přesahovala 30 stupňů Celsia, v roce 2022 jich bylo 45. Vysoké teploty přinášejí podle zpracovatelů průzkumu i zdravotní rizika. Pokud si lidé lidé od veder nemohou odpočinout ani doma, zvyšuje se pravděpodobnost přetížení organismu. Kvůli vlnám veder v Evropě každoročně zemře 2700 lidí.

Jednou z možností ochrany proti horku může být podle aliance Zateplujeme Česko tepelná izolace domu. Zateplené stěny slouží jako bariéra mezi vzduchem venku a uvnitř. V zimě brání únikům tepla ven, v létě brání oteplování vzduchu uvnitř domu. S přibývajícím počtem tropických dní se podle průzkumu používání klimatizace také prodraží.

Pro 42 procent dotázaných je v nezateplených nemovitostech v létě příliš teplo a pro šest procent příliš vedro a jindy naopak zima. Z lidí žijící v domech a bytech, které byly zateplené dříve, je v létě vedro 35 procentům dotázaných. V nemovitostech zateplených v posledních deseti letech pak třetině respondentů.

Letní teploty trápí téměř dvakrát více obyvatele bytů než rodinných domů. Rozdíl ve vnímání tepla v létě mezi byty v panelových a ostatních bytových domech není podle průzkumu tolik patrný, protože se liší v míře zateplení fasády. V domě se zateplenými stěnami žije téměř devět z deseti obyvatel panelových domů, zatímco mezi obyvateli ostatních bytových domů je to jen každý druhý.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu by se tropické teploty v ČR měly držet téměř celý týden. Od úterý přijdou lokální bouřky, které pravděpodobně doprovodí přívalové srážky a možná i menší kroupy. Víkendové ochlazení nebude příliš výrazné.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky vysoké teploty, horko, letní počasí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes čtvrtinu lidí trápí v létě doma vedro, pro 16 procent občanů Česka jsou současná horka neúnosná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.