Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Bezdomovci pomáhají devět dní s úklidem a tříděním odpadu při festivalu v centru města díky novému projektu

S úklidem a tříděním odpadu během Festivalu na ulici tentokrát pomáhají v Plzni místní bezdomovci v rámci speciálního projektu. Získají tak nejen brigádu, ale i šanci na nový začátek. Festival na ulici, který se koná od 16. do 24. srpna, tak přináší nejen kulturní program, ale také významnou sociální iniciativu.

Nezisková organizace K srdci, která se dlouhodobě věnuje pomoci lidem bez domova, spustila pilotní projekt zaměřený na integraci bezdomovců zpět do společnosti. Brigáda při Festivalu na ulici poskytne bezdomovcům nejen finanční odměnu, ale také důležitou pracovní zkušenost a pocit sounáležitosti. Vydělané peníze jim pomohou najít dočasné bydlení, například v ubytovnách. Mohou tak získat stabilní základ pro nový začátek.

„Úklidové brigády děláme delší dobu, ale tento projekt je pro nás velká výzva a příležitost,“ uvádí Lucie Vavrušková, ředitelka neziskové organizace spolek K srdci. „Dosud s námi lidé bez domova pracovali jako dobrovolníci a za tuto činnost dostávali stravenky. Nyní se ukazuje, že je možné je zaměstnat a poskytnout jim finanční odměnu. Tu dostanou primárně lidé, kteří projevili zájem o ubytovnu, a pomůžeme jim tak dostat se z ulice,“ vysvětlila Vavrušková.

„Peníze, které si tady vydělám, půjdou na moje bydlení a pomohou mi rozjet se. Dostat se z ulice je těžké, ale když mám svoji ubytovnu, můžu si hledat další práci. Navíc mě práce tady baví, je to super a užívám si to. Baví mě sociální kontakt a být součástí party. Nejdřív jsem z toho měla trochu strach, ale lidi jsou v pohodě a berou mě,“ říká Blanka, která je jednou z festivalových brigádnic.

To potvrzuje i Roman, který je koordinátorem úklidu: „Festivaloví návštěvníci za našimi brigádníky chodí a říkají jim, že jsou dobří, že makají a dělají dobrou věc. To je pro ně stejná nebo i mnohdy lepší podpora než stravenky nebo peníze. Díky tomu, jak je okolí vnímá, je práce těší a je pro ně motorem.“ Sám Roman prošel obdobnou cestou. Z ulice se ale dostal a je tak pro brigádníky vzorem.

„Bezdomovectví není normální život. Jste na okraji společnosti. Po prvních třech dnech festivalu je pro mne nejdůležitější to, že brigádníci získávají zpátky svou důstojnost, mohou být v normálním prostředí a lidi je najednou vnímají jiným způsobem,“ dodal Roman.

Zaměstnej bezdomovce a bude méně problémů

S bezdomovci v ulicích v centru Plzně bývaly během minulých ročníků festivalu problémy. „Když jsme tyto problémy v předchozích letech řešili, přemýšlel jsem o tom, jestli je naopak nějakým způsobem nezapojit do dění na festivalu. A pak mne napadlo, že by nám mohli pomoci s úklidovými službami a tříděním odpadu. To už byl kousek k tomu najít tu správnou organizaci a pomoci tak i jí v její činnosti,“ vzpomíná ředitel Festivalu na ulici Lukáš Krásný.

Začátkem letošního roku proto začal s lidmi z neziskovky vymýšlet celý koncept a administrativu. „Věřím, že tato iniciativa nejen přispěje k čistotě našeho festivalu, ale také poskytne lidem bez domova reálnou šanci na změnu jejich životní situace,“ dodal Lukáš Krásný.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Festival na ulici

Štítky bezdomovci uklízí, úklid a třídění odpadu, Festival na ulici, pomoc bezdomovců, bezdomovci pracují

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezdomovci pomáhají devět dní s úklidem a tříděním odpadu při festivalu v centru města díky novému projektu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.