Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Máme na víc, říká Jan Šašek, lídr kandidátky Společně pro krajské volby v Plzeňském kraji

Se stařičkým vozem značky Citroën přebudovaným na pojízdnou kavárnu vyráží do předvolební kampaně pro krajské volby v Plzeňském kraji koalice ODS a TOP 09. Kávu bude voličům servírovat na svých zastávkách volební lídr a kandidát na hejtmana, čtyřicetiletý rokycanský rodák Jan Šašek. Zkušený komunální politik to umí i s kávou, protože je majitelem kavárny. Koalice jde do voleb s heslem „Máme na víc".

Hlavními tématy koalice jsou podpora a vytváření podmínek pro investice s přidanou hodnotou namísto montoven, kvalitní vzdělání, zlepšení bezpečnosti jak ve městě Plzni, tak v ostatních, především průmyslových, oblastech Plzeňského kraje či zkvalitňování dopravní infrastruktury. Velmi důležitým tématem je podpora regionálního zdravotnictví a rozšíření dostupné lékařské péče do celého kraje, kde se jí nedostává.

„Do vedení kraje musí nutně nastoupit lidé, kteří v minulostí něco dokázali, nebo lidé s novou dávkou energie. A přesně takové na kandidátce máme. Jsme tým lidí, kterým záleží na tom, kde žijí a chtějí pomoci rozvoji svého kraje," říká lídr Jan Šašek ke společné kandidátce a hlavnímu heslu kampaně v těchto volbách. Největším problémem kraje je podle koalice Společně upadající životní úroveň v regionu, která se promítá do řady oblastí. Ať se jedná o nabídku práce, dopravu a zdravotnictví.

„Byli jsme nejlepší kraj v zemí, ale teď upadáme. Stalo se z nás místo montoven, agenturních pracovníků, zastaralých nemocnic a přecpaných silnic plných kamionů. Proč se to stalo? Protože na to kašle současná koalice Pirátů, STAN a ANO ve vedení kraje. Tohle musíme změnit Jsme skvělý kraj a máme skvělé lidi. Už teď nám ale odchází a hrozí, že odejdou i další. Nemají doktory, zubaře, bojí se jít večer i v některých místech na ulici a těžko se dostávají do práce. To musíme změnit, to trápí a štve i nás. Protože máme na víc," zmiňuje Jan Šašek nejpalčivější problémy kraje. Zároveň zdůraznil, že v regionu působí i řada špičkových firem s vlastním výzkumem a přidanou hodnotou na celoevropské úrovni.

Za alarmující považuje koalice Společně aktuální situaci ve zdravotnictví v kraji pod vedení Pirátů. „Zdravotní péče není koordinovaná a dochází k jejím výpadkům. Kraj není schopen zabezpečit více než jednu zubní pohotovost pro 600 tisíc obyvatel regionu. Některé rozvojové programy krajských nemocnic se nedaří dotáhnout do konce. Lékařů v kraji ubývá, krajské nemocnice zavírají celá oddělení, dostupnost zdravotnické péče, zejména v řídce osídlených oblastech, začíná být velmi špatná. Není možné se dokola vymlouvat na ostatní a tvářit se, že se mě to vlastně netýká," říká k současnému řízení zdravotnictví v Plzeňském kraji primář Klatovské nemocnice Richard Pikner, lídr TOP 09 a číslo 3. na společné kandidátce.

Koalice Společně hodlá podle slov Piknera vyvinout maximální úsilí, aby v kraji nebyla pouze jedna zubní pohotovost. Ta by měla fungovat na jiném místě regionu, buď v Domažlické nebo v klatovské nemocnici. „Zároveň chceme motivovat podle vzoru Karlovarského a Jihočeského kraje individuálně zdravotníky a poskytovatele zdravotní péče, aby přicházeli do těch regionů, kde aktuálně chybí. Trápí nás nejvíce oblast Tachovska,“ doplnil Richard Pikner.

Koalice chce prosadit více obchvatů měst a obcí

Obchvaty, nikoliv průtahy. To je hlavní motto Lukáše Hegnera (ODS), který je dvojkou na kandidátce. Podle jeho slov musí kraj okamžitě přistoupit k realizaci klíčových obchvatů, kterou jsou připraveny. „Jedná se v první řadě o Plasy, Tachov a Chodovou Planou. A je třeba pokračovat v přípravě dalších obchvatů Losiné, Stodu, Holýšova a Přeštic. Nebudeme podporovat severozápadní průtah Plzní, jak ho prosazuje současná plzeňská koalice ve vedení magistrátu. Vedlo by to pouze k tomu, že by se do Plzně dostala další auta. A za oběť by mu padla i podstatná část Lochotínského parku. Naopak budeme prosazovat rozšíření západního okruhu na čtyři pruhy,“ říká Lukáš Hegner.

Zároveň Hegner zmínil ještě další téma, kterým je efektivní a hospodárné využívání prostředků Plzeňského kraje. „Současné vedení se chlubí, že za poslední rok skončilo hospodařeni Plzeňského kraje ve více než 2,5 miliardy přebytku. To ale nejsou ušetřené peníze. To jsou peníze, které měly směřovat do zdravotnictví, dopravy, školství, tedy zpět k lidem. Ale kvůli neochotě, anebo neschopnosti se tak nestalo. Naším úkolem tak opět bude rozhýbat realizaci smysluplných projektů a zároveň udržet stabilitu krajského rozpočtu," říká Lukáš Hegner, právník a plzeňský zastupitel.

Prioritou koalice Společně je také rozvoj školství. „Kraj nutně potřebuje navýšit kapacity současných gymnázií a lyceí, a zároveň podpořit výstavbu nových. Krajskou podporu vyžadují také základní a obecní školy, především na venkově, a to například pomocí dotací, anebo programů na modernizaci jejich vybavení. Cílem je také zabránit odchodu inteligence od nás. A aby zůstala v našem regionu a pomáhala vytvářet další přidanou hodnotu,“ uvedla další kandidátka Lucie Kužílková (ODS), která se specializuje na školství.

V Plzeňském kraji probíhají současně s krajskými volbami volby do Senátu PČR. V obvodu č. 8 Rokycany kandiduje senátor Pavel Karpíšek (ODS) a v obvodu č. 11 senátor Vladislav Vilímec.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky koalice Společně, krajské volby, ODS, TOP 09, Jan Šašek, kandidát na hejtmana, lídr kandidátky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Na funkci krajského hejtmana podle vyvěšených plakátů kandiduje jeden známý plzeňský urolog. Lékaři by se měli věnovat především své celou společností vysoce oceňované profesi, obzvlášť v oboru, kde je specialistů nedostatek, což naznačují mnohahodinové čekací doby v čekárnách urologů a to, že pacienti jezdí do Plzně až z daleké Aše. Je ale možné, že odborník, který ani není schopen řádně nakládat se zdravotní dokumentací svých pacientů a nechá ji povalovat někde ve sklepě, očekává od funkce hejtmana ještě větší příjmy nežli mu zajišťují jeho Program Plus a Program VIP, kdy za speciální příplatky v řádu až tisíců korun vás přednostně objedná, zatímco chce-li se objednat obyčejný smrtelník, musí hrát s počítačem loterii o termín. Potom, ve funkci hejtmana, bude mít specialista na pacienty ještě méně času a na návštěvu urologa bude běžný pacient čekat ne týdny, ale celé měsíce.

Úterý, 20. srpna 2024, 09:38Odpovědět

Máme na víc, říká Jan Šašek, lídr kandidátky Společně pro krajské volby v Plzeňském kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.