Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Průzkum: Obyvatele trápí odhozené nápojové obaly, přeplněné kontejnery na třídění i nepořádek kolem nich

Až 96 procent obyvatel Plzeňského kraje trápí povalující se PET lahve a plechovky, uvádí to průzkum společnosti Ipsos. Jako problém vnímají dotázaní také přeplněné kontejnery na tříděný odpad a nepořádek kolem nich. Jedním z řešení problémů by mohl být zálohový systém, kterým by se měla ještě letos zabývat vláda. Jeho zavedení by uvítala i šumavská města.

Odhozené lahve a petky se nepovalují jen kolem kontejnerů, ale i různě po městě, třeba v sadovém okruhu. „Pohozené odpadky nedají obyvatelům Plzeňského kraje spát. Přitom řešení je podle nich i zahraniční zkušenosti jednoduché, a tím je záloha na každou petku a plechovku. Záloha dokáže odradit od odhození právě ty občany, kteří obaly do přírody odhazují. A naopak, průzkumy potvrzují, že zálohy budou motivovat ty ostatní nepořádek po neukázněných spoluobčanech uklízet,“ vysvětluje Kristýna Havligerová, manažerka vnějších vztahů Iniciativy pro zálohování.

VIDEO: Podívejte se, jak bleskově vznikají černé skládky. Hrozí za ně velké pokuty

Krátce po vyvezení popelnic a dočištění místa se u kontejnerů opět objevují haldy odpadků, a to během několika málo hodin! Někdy je to boj s větrnými mlýny, připouští plzeňští městští strážníci. Problematická místa monitorují kamery a s dohledáním...

 

Její slova potvrzují dobrovolníci z Trash Hero, kteří uklízí veřejná prostranství a snaží se o osvětu. „Neustále upozorňujeme na nutnost zálohování a lepšího třídění odpadů – zejména těch jednorázových. Z našich dlouhodobých zkušeností opřených o desítky uspořádaných úklidů jednoznačně vyplývá, že pohozených zálohovaných lahví nacházíme naprosté minimum. Naopak nápojové obaly, které by zálohované být mohly – plechovky, PET lahve a skleněné lahve tvoří ve skladbě sesbíraného odpadu co do množství a zastoupení nejvýznamnější část,“ zdůrazňuje Karel Švanda, dobrovolník z organizace Trash Hero ČR.

Za plechovku nebo PETku máte v Německu 25 centů

Problém s jednorázovými nápojovými obaly vnímají i v hojně navštěvovaném horském rekreačním středisku. „Štve mě, když jdu třeba na Černé jezero a vidím u cesty PET lahve. Věřím, že kdyby byla lahev za čtyři koruny, tak je to pro lidi dostatečně motivující, aby si ji odnesli domů a následně vrátili. Anebo to pak vysbírá někdo, kdo si tím přivydělá. Vedle v Německu systém zálohování PET lahví i plechovek funguje už léta. Často tam také nakupuji a sám doma mám jeden koš na vratné plastové lahve a plechovky, které v Německu vracím. U našich sousedů přes hranici je vidět, že vratných plastů mají v přírodě určitě méně. Za plechovku nebo PET lahev dostanou lidé v Německu 25 centů,“ podotýká Filip Smola, starosta města Železné Rudy.

Zálohování PET lahví i plechovek by určitě přispělo k čistotě přírody, říká starosta Železné Rudy Filip Smola

Tři čtvrtiny Čechů jsou pro zálohování PET lahví a plechovek. Zastáncem zálohování je i starosta šumavské Železné Rudy Filip Smola. Zavedení zálohového systému na PET lahve a plechovky by totiž ve vyhlášeném a hojně navštěvovaném horském rekreačním...

Podle iniciativy se i na Slovensku potvrdilo, že zálohy mají smysl a že nepořádek v podobě plastových lahví a plechovek téměř zmizel z veřejného prostranství. „Plošné a povinné zavedení vratných záloh na PET lahve a plechovek potřebujeme, protože současný dobrovolný systém nefunguje a cíle stanovené EU nejsme tímto způsobem schopni do budoucna splnit. Plastové lahve a nápojové plechovky končí často v popelnicích se smíšeným odpadem, na skládkách nebo v přírodě například v silničních příkopech a v tom by zálohování významně pomohlo,“ myslí si starosta Němčovic na Rokycansku Karel Ferschmann.

Ferschmann se domnívá, že by mohl mít zálohový systém pozitivní ekonomický význam také pro obce, protože by se snížily výdaje za svoz žlutých kontejnerů. „Já tipuji možná až o polovinu. Odpadový rozpočet obcí totiž nejvíc zatěžuje úhrada za služby a dopravu svozovým firmám,“ dodal. Podle jeho slov během jarní úklidové akce sesbírali z příkopů a u silnic 250 plechovech, sto petek a jen jednu zálohovanou skleněnou lahev od piva.

Pomohou zálohy s přetékajícími popelnicemi?

Přeplněné kontejnery na třídění jsou podle osmi z deseti obyvatel Plzeňského kraje skutečně dlouhodobým problémem, na který místní opakovaně upozorňují. „Nepříjemností spojenou s přetékajícími kontejnery jsou ale i odpadky povalující se kolem nich, na tom se v průzkumu shodlo celkem 78 procent obyvatel kraje. Neduhy spojené s přeplněnými kontejnery vnímají obyvatelé napříč všemi českými kraji. Aktuálně navrhovaný zálohový systém by přitom prostor v dotčených kontejnerech uvolnil,“ dodala Havligerová.

Iniciativu pro zálohování založili výrobci nápojů Coca-Cola HBC Česko a Slovensko, Heineken Česká republika, Kofola ČeskoSlovensko, Mattoni 1873 a Plzeňský Prazdroj. Jejím cílem je zavedení plošného zálohového systému všech nápojových PET lahví a plechovek v České republice jako cestu k opravdové recyklaci těchto obalových materiálů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova | Zdroj Iniciativa pro zálohování

Štítky tříděný odpad, svoz odpadu, přeplněné popelnice, nepořádek u popelnic, zálohování, zálohování PET lahví, Iniciativa pro zálohování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průzkum: Obyvatele trápí odhozené nápojové obaly, přeplněné kontejnery na třídění i nepořádek kolem nich  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.