Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Zálohování PET lahví i plechovek by určitě přispělo k čistotě přírody, říká starosta Železné Rudy Filip Smola

Tři čtvrtiny Čechů jsou pro zálohování PET lahví a plechovek. Zastáncem zálohování je i starosta šumavské Železné Rudy Filip Smola. Zavedení zálohového systému na PET lahve a plechovky by totiž ve vyhlášeném a hojně navštěvovaném horském rekreačním středisku, vyřešilo celou řadu problémů.

Železnorudsko je zejména o víkendech velmi zatíženou turistikou oblastí. „Máme zde 1627 trvale žijících obyvatel, ale třeba na Silvestra je u nás i na 50 000 lidí. A i při sebelepší správě a odpadovému hospodaření nejsme schopni po Silvestru mít hned uklizené město a vyvezené popelnice. Je to nad naše síly. Pevně také věřím, že zálohování PET lahví by vedlo k tomu, že nebudeme mít tento použitý plast v našich lesích a zejména podél turistických cest. Tam bývají odhozené lahve nejčastěji,“ říká železnorudský starosta Filip Smola.

Množství plastového odpadu se v Železné Rudě objevuje v návaznosti na počasí. „Velké rozdíly zde máme mezi víkendem, kdy hlásí ošklivé počasí a turisté tu nejsou a mezi víkendy, kdy je tu obrovské množství návštěvníků. Myslím, že by nám zálohování mohlo pomoci,“ uvedl starosta Smola. Na druhou stranu musí starosta zmínit, že v současné době má město část kompenzací od EKO-KOMU za vybraný plast, což je vítaný příspěvek do rozpočtu města.

„Pravidelně se účastníme Dnů Země nebo Dnů pro planetu. Ale jsou to hlavně místní lidé, kteří ve volném čase chodí odpadky sbírat. Naše technické služby se tomu také maximálně věnují. Ale jsou dny, kdy to opravdu vyřešit nedokážeme. Plastů je z mého pohledu čím dál víc. Všechny nápoje se přesouvají do PET lahví. Vidíme, že velmi roste objem nejen plastového odpadu, ale neuvěřitelně přibývá i nápojových plechovek. Vedle v Německu systém zálohování PET lahví i plechovek funguje už léta. Často také nakupuji v Německu a sám doma mám jeden koš na vratné obaly. Tedy právě na plasty nebo plechovky, které vracím v Německu a nemám s tím žádný problém. Není to žádná moje životní oběť,“ říká starosta Smola.

Podle slov starosty je vracení použitých PET lahví jen o zvyku. „Stejně jako vracíme skleněné lahve od piva nebo od Mattonky, tak úplně stejně by šlo vyřešit i tohle. U našich zahraničních sousedů přes hranici je vidět, že vratných plastů mají v přírodě určitě méně. Za plechovku nebo PET lahev dostanou lidé v Německu 0,25 centů, což je nějakých sedm korun,“ zdůraznil železnorudský starosta.

Z pohledu Železné Rudy by si Filip Smola velmi přál, aby návrh na zálohování PET lahví prošel. „Chceme čisté Železnorudsko. Nejsem žádný ekoterorista, ale štve mě, když jdu třeba na Černé jezero a vidím všude u cesty PET lahve. Věřím, že kdyby byla lahev za šest korun, tak je to pro lidi dostatečně motivující, aby si to odnesli domů a následně vrátili. Anebo to pak vysbírá někdo, kdo si tím přivydělá. Budiž mu přáno, hlavně když bude všude čisto,“ dodává starosta Železné Rudy.

Pozitivní vliv na životní prostředí

Právě ochrana životního prostředí je nejčastějším argumentem Čechů v podpoře zálohování. Mezi další argumenty patří snížení množství odpadu, finanční motivace k ekologičtějšímu chování a opakované využívání suroviny. Naopak odpůrci zálohování svůj postoj odůvodňují mimo jiné nutností dopravy obalů do obchodů a s tím spojené změny plánování nákupů, nároky na prostor sběrných míst a zachování tvaru nápojových obalů. Mají i nedůvěru ve skutečné úmysly se zálohováním.

Novela obalového zákona, která by podle ministerstva životního prostředí mohla platit od poloviny roku 2025, má zavést čtyřkorunovou zálohu na PET obaly a plechovky a zřídit 11 tisíc míst pro jejich sběr. Podle ministerstva by zálohování přeneslo větší finanční zodpovědnost na spotřebitele a zefektivnilo třídění. Z nevybraných záloh za obaly v třídících popelnicích by obce získaly na provozování systému 15 procent. To by činilo asi 39 korun za člověka. V současné době je novela v připomínkovém řízení. Asociace krajů, Hospodářská komora, Unie zaměstnavatelských svazů a další organizace k ní podaly desítky připomínek.

Systém funguje v dalších zemích

Systém záloh na PET lahve a plechovky navržený v novele vychází ze zkušeností jiných evropských zemí, kde jsou nápojové obaly zálohovány. Od 1. února je v Evropě celkem 16 států, kde existuje systém zálohování nápojových obalů.

Podle analýzy Centra ekonomických a tržních analýz pro Svaz obchodu a cestovního ruchu by spuštění systému na zálohování PET lahví a plechovek v Česku stálo zhruba 5,2 miliardy korun a provoz systému další 1,3 miliardy ročně. Vybudování i provoz systému budou financovat výrobci nápojů a nebude klást nároky na státní rozpočet. Obchodníkům bude přímé dodatečné náklady kompenzovat správce prostřednictvím manipulačního poplatku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky PET lahve, zálohování PET lahví, vratné obaly, použité plechovky, Filip Smola, starosta Železné Rudy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zálohování PET lahví i plechovek by určitě přispělo k čistotě přírody, říká starosta Železné Rudy Filip Smola  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.