Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Temná úniková hra oživila desítky let chátrající a opuštěný Kalinův mlýn. Jeho noví majitelé ho teď opravují

V desítky let uzavřeném Kalinově mlýně ve Stodě na Plzeňsku vznikla zážitková hra Záhada Kalinova mlýna. Téma je inspirované historií mlýna, kterou rozvádí do fiktivní příběhové linie. Hráči v roli luštitelů záhad dostanou příležitost si nejen vyzkoušet své dovednosti a týmovou spolupráci, ale také zjistit, jaká záhada je s mlýnem spojená a proč se v něm dějí nadpřirozené věci.

Autorem únikové hry je kreativní tým plzeňské kulturní zóny DEPO2015, který se zabývá vývojem a výrobou interaktivně zaměřených výstav a herních projektů. „Když nás majitelé mlýna oslovili se záměrem vytvořit hru do unikátně zachovalé mlýnice, nápad nás okamžitě zaujal,“ říká vedoucí kreativního týmu DEPO2015 Lucie Lobotková a dodává: „Poté, co jsme navíc zjistili, že se ve mlýně dochovalo obrovské množství historických materiálů po původních majitelích, které lze ve hře využít a podpořit tak autentičnost napůl historického a napůl domyšleného příběhu, byli jsme naprosto nadšeni.“

Historie Kalinova mlýna sahá až do 18. století. Od roku 1905 patřil rodině Kalinů, jejichž jméno nese. Unikátem objektu je autentická mlýnice, která se dochovala v původním stavu z roku 1954, kdy byl mlýn znárodněn a zapečetěn jako rezerva pro případ války. Současní majitelé mlýn po letech chátrání postupně opravují a snaží se mu vdechnout nový život pořádáním akcí pro veřejnost. Kromě zážitkové hry tak zde mohou návštěvníci zhlédnout zachovalou mlýnici a dozvědět se při komentovaných prohlídkách více o životě ve mlýně.

Kolem honosného zpustošeného stavení jezdili jeho současní majitelé dlouho. Opuštěný velký dům v širším centru města byl prý láskou na první pocit. „Nemůžeme říct pohled, protože to, co jsme viděli, moc radosti na pohled nepřinášelo, ale ta energie byla silná,“ říká Michal Primák. Oslovil tedy majitele, avšak bez odezvy. „Asi po půl roce se majitel ozval, že dům prodá. Bohužel jsme v tu chvíli už neměli dostatek financí na koupi, začali jsme tedy hledat spoluinvestora, ale ten se nenašel. A tak jsme to vzdali, protože zadlužovat jsme se rozhodně nechtěli,“ uvedl majitel.

Díky pozdějšímu prodeji jiného pozemku se nakonec podařilo potřebné finance na koupi mlýna získat. „V květnu 2022 jsme se stali majiteli Kalinova mlýna. První rok byl rokem vyklízecím. Zahrada byla celá zarostlá, všude samé křoví a v něm různé kusy železa a všeho možného i nemožného. Vnitřek mlýnice, byt i půda – to vše bylo plné. Třídili jsme, vyhazovali, prodávali, darovali, uchovávali,“ vzpomíná Michal Primák. Další fáze byla záchranná, jednalo se o opravu střechy, aby do ní nezatékalo, zajištění pekárny proti zřícení, oprava zdi u dnešních slepiček… Při dlouhých zimních večerech pak majitelé luštili a třídili dopisy a všechnu dochovanou historickou dokumentaci.

„Stále zdokonalujeme výstavu v mlýnici. Dbáme na to, aby vše bylo z dochovaných věcí, abychom nic nemuseli doplňovat odjinud. Chceme co nejvíce zachovat autenticitu původního mlýna. Domluvili jsme také spolupráci s ochotnickým divadlem TYJÁTR Horažďovice, který u nás 21. září zahraje svoji hru Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách,“ říká Michal Primák, jenž je se svojí partnerkou Lenkou novým majitelem mlýna.

Ohodnoť článek

Foto Se souhlasem Michala Primáka

Štítky úniková hra, Kalinův mlýn, opravují opuštěný mlýn, oprava mlýna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temná úniková hra oživila desítky let chátrající a opuštěný Kalinův mlýn. Jeho noví majitelé ho teď opravují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.