Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Výrobní společnost vsadila na zachycování dešťové vody a využívá ji do poslední kapky. Třeba na toaletách

Systém akumulace dešťové vody, který ušetří až 10 000 krychlovým metrů pitné vody ročně, rozšiřuje plzeňská společnost Daikin. Tato voda se ve výrobním závodě, který je přední producent klimatizačních jednotek a tepelných čerpadel, využívá jako chladící médium v laboratořích, k zálivce a na toaletách. Díky projektu se navýší kapacita aktuálních nádrží na více než dvojnásobek, což přinese významnou úsporu pitné vody a podpoří ochranu životního prostředí.

„Naším cílem je přispívat k udržitelné budoucnosti, a to i tím, že budeme efektivně nakládat se zdroji vody. Proto jsme se rozhodli rozšířit projekt, který nám umožňuje využívat ve výrobním závodě dešťovou vodu. Díky tomuto projektu šetříme pitnou vodu a tam, kde není potřeba, ji nahrazujeme zachycenou dešťovou vodou,“ uvedl Petr Nachtman, manažer správy budov ze společnosti Daikin, která má projekt ve své zodpovědnosti.

Aktuálně se ve společnosti Daikin provádí technické a stavební úpravy, které povedou k vybudování dalších akumulačních nádrží na dešťovou vodu. Zásadní změnou, kterou přinese rozšíření projektu, bude zvýšení kapacity nádrží ze současných 286 kubíků na 723 metrů krychlových. Dešťová voda se bude využívat jako chladící médium v laboratořích, k zálivce a na toaletách.

Současná spotřeba pitné vody v plzeňské výrobním závodě je přibližně 25 000 krychlových metrů, zatímco spotřeba užitkové vody činí asi 3000 kubíků. Rozšíření projektu zvýší úsporu pitné vody více než třikrát, a to přibližně na 10 000 metrů krychlových. Nový systém bude integrován s tím stávajícím propojením všech bloků nádrží umístěných na různých částech pozemku. To umožní vzájemné přečerpávání v případě, že bude voda chybět v některé z nádrží. Celý systém zároveň zabezpečuje minimální stav hladin v nádržích.

„Přestože bychom rádi projekt dále rozšiřovali i v budoucnu, jsme omezeni velikostí pozemku a další rozšíření už nebude možné. Věříme však, že aktuálně probíhající rozšíření projektu a instalace dalších akumulačních nádrží přinese více než významnou úsporu pitné vody,“ řekl Nachtman a dodal, že projekt je financován z 60 procent vlastními zdroji společnosti a zbylých 40 procent je dofinancováno z Národního plánu obnovy 2022. Návratnost investice očekává společnost Daikin do pěti let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky dešťová voda, zachycování vody, hospodaření s vodou, pitná voda, ochrana životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výrobní společnost vsadila na zachycování dešťové vody a využívá ji do poslední kapky. Třeba na toaletách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.