Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Tisíce netopýrů opět berou útokem byty a domy. Pozor při manipulaci s nimi, hrozí nákaza smrtelnou vzteklinou

Velkým varováním pro občany Plzně a okolí má být zpráva o tom, že na Ostravsku byla v těchto dnech prokázána vzteklina u netopýra večerního, který pokousal přivolaného zoologa. Ten se snažil netopýra odchytit. Okamžitě musel zahájit léčbu. Bez léčby totiž člověk nepřežije. Do deseti dnů po nástupu nemoci přichází smrt. Plzeň je městem, které se nachází uprostřed tahových cest netopýrů hvízdavých. V tomto období jich přilétají tisíce a rádi obsazují nezajištěné objekty.

„Z centrály Národní sítě záchranných stanic ČR jsme obdrželi důležitou informaci o tom, že na Ostravsku byla v těchto dnech prokázána vzteklina u netopýra večerního, který pokousal zoologa. Jelikož v těchto dnech i večerech je problematika netopýrů úplně stejně aktuální i v Plzni, tak i my vyzýváme všechny obyvatele města, majitele nemovitostí a bytů, aby si maximálně zabezpečili svůj majetek tak, aby jim ideálně netopýři do bytu či uzavřených prostor nenalétali,“ informoval šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Dále šéf záchranné stanice doporučil všem složkám IZS, které (byť nemusí), vyjíždějí k jednotlivým zásahům. „Při manipulaci s netopýry by všichni měli postupovat obezřetně, opatrně a v rukavicích tak, aby je zvířata nekousla. V Plzni jsme sice netopýra večerního ještě neřešili, ale netopýr hvízdavý, malý i větší rezavý, jsou u nás právě teď běžné druhy. Jinak pokud by vás netopýr nebo zvíře podezřelé z nákazy někdy kouslo, a to ať v civilu anebo ve službě, tak vám nikdy nesmí uniknout a musí se nechat vyšetřit,“ apeluje Makoň.

Bez konkrétního zvířete, které by se nechalo následně vyšetřit totiž musí každý okamžitě nastoupit léčbu bez ohledu na skutečnost, že vzteklina je na našem území zjištěna pouze nárazově a téměř neexistuje. Vzteklina je virové onemocnění přenosné i na člověka. Napadá nervový systém a ve většině případů končí smrtí. Pokud se po pokousání nepodá co nejrychleji vakcína, bývá úmrtnost prakticky stoprocentní.

Začíná období netopýřích záletů a po celém území města Plzně platí výstraha při večerním větrání! Pokud nechcete mít zdevastovaný byt nebo dům od netopýřího trusu a hnijících mrtvolek netopýrů, buďte velmi obezřetní při větrání. V období takzvaných netopýřích záletů, které se opakuje každoročně od poloviny srpna do poloviny září, hrozí, že do městských bytů, ale i chalup zaletí větší počet netopýrů. Podle ochranářů mohou být invaze velmi intenzivní, netopýří návštěva může čítat i přes 100 jedinců.

„Zalétne-li vám do bytu netopýr, zhasněte, otevřete okno dokořán a opusťte místnost, aby netopýr nebyl ve stresu a měl možnost v klidu odletět. V případě, že byste se jali netopýra odchytávat, určitě se o to nepokoušejte holýma rukama a obalte si ruku hadrem. Netopýr se v ohrožení, pokud ho držíte, může bránit zuby. Na druhou stranu je velmi křehký, nesmíte ho držet silou,“ radí Český svaz ochránců přírody.

Podle odborníků je běžným druhem netopýra, který může v létě zaletět do městských bytů, netopýr hvízdavý. V menší míře se lidé mohou setkat s netopýrem rezavým, s ostatními druhy letounů jen ojediněle. Netopýři jsou podle ochránců neškodní a nejsou člověku nijak nebezpeční. Netopýr hvízdavý je jeden z nejmenších netopýrů žijících v Česku, živí se letícím hmyzem. Často obývá městské parky, nezateplené panelové domy a přirozené přírodní štěrbiny a dutiny.

Plzeň je vyhlášeným centrem netopýrů

Na netopýří problém v Plzni upozorňují experti ze záchranné stanice živočichů už 30 let, ale lidé jsou stále nepoučitelní. „Doporučujeme do oken osadit síta proti hmyzu. Rovněž nenechávat otevřená okna na osvětlených chodbách a společných prostorách. Nenechávejte ani otevřené ventilačky při odjezdu na dovolenou či víkend,“ upozorňuje Karel Makoň.

I přes četná upozornění a varování jsou lidí nepoučitelní, nechávají okna dokořán. Když jim tam nalétají netopýři, domáhají se pak pomoci od expertů. Pracovníci záchranné stanice ovšem nemají kapacitu vyjíždět v noci k takovým zásahům a to samé platí i o hasičích a městské i státní policii. Není povinností pracovníků záchranné stanice, ani městské policie, hasičů či města vyjíždět k těmto případům, zejména když k problému dojde opakovaně a cizí nedbalosti. Jinak než včasným a preventivním opatřením ze strany majitele nemovitosti mu nelze předcházet.

Nejvíce ohroženými lokalitami jsou v Plzni Mikulášské náměstí, Chodské náměstí, Borský park, celé Slovany, Bory a část Doubravky, Bolevce, Lochotína, Košutky i Skvrňan, Purkyňova ulice, velmi často se netopýři usídlili v Hotelu Slovan nebo v prostorách polikliniky na Denisově nábřeží.

„Je úplně jedno, jestli se jedná o činžovní či panelový dům, společnou chodbu anebo garsonku. Prostě svítíte, koukáte na televizi a máte otevřená okna dokořán, je velmi pravděpodobné, že se k vám zalétnou podívat netopýři. V 99 procentech se jedná o jedny z našich nejmenších netopýrů, a to o netopýry hvízdavé. Právě pro ně je Plzeň na čtyřech řekách a s osvětlenými parky, zelení i vodními prvky doslova tahovým strategickým uzlem. Navíc podle odborníků právě v tuto dobu dochází u netopýrů k námluvám a páření, hledání partnerů a potkávání se v rámci jednotlivých populací,“ informoval už dříve šéf záchranné stanice Karel Makoň. Do Plzně se v tomto období slétají stovky až tisíce netopýrů hvízdavých.

Pokud pak k ránu netopýři najdou pěkný útulný a klidný byt s pootevřenou ventilačkou, neváhají ho v době nepřítomnosti jeho lidských obyvatel použít k celodenní siestě. To v reálu znamená totálně ho zadělat a kolikrát i zničit. Majitelé se vrátí domů z dovolené a celý další týden uklízí, větrají a řešít všudepřítomné „myší“ bobky, zápach a zdechliny napadané třeba v lustru, vázičce, na skříni a podobně.

Rizikové jsou i společné prostory obytných domů, kde v rámci teplého počasí aktivní sousedé otevřou okna na chodbě a v mezipatře tak, aby se logicky dům alespoň na chvilku vyvětral. Pak se promění schodiště a vstupní haly v hororové scény, kdy zejména slabší povahy vracející se domů z práce či hospody za tmy ve večerních hodinách odmítají projít chodbou, nebo si myslí, že přebrali. I tady hrají roli nezabezpečená otevřená okna, svítící světla a hmyz přilákaný světlem.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Táňa Typltová, se svolením Karel Makoň a DESOP

Štítky odchyt netopýra, vzteklina, nebezpečí vztekliny, vzteklina u netopýra, tahové cesty, větrání, netopýr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce netopýrů opět berou útokem byty a domy. Pozor při manipulaci s nimi, hrozí nákaza smrtelnou vzteklinou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.