Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Nejvyšší a nejstarší budhistická stavba v Česku měří sedm metrů. Prohlídku můžete spojit s návštěvou romantické skály

Úplně první buddhistickou stavbou v České republice je stúpa osvícení, kterou může každý navštívit na malebném místě nad obcí Těnovice na jižním Plzeňsku. Celkem se na území naší republiky nachází stúpy na pěti místech, ta v Těnovicích je svými sedmi metry nejvyšší. Stúpa je veřejným místem, určeným k rozjímání a hledání vnitřního klidu. Jen pár stovek metrů od stúpy můžete v lese ještě navštívit romantický skalní masiv s názvem Těnovická skála.

Přímo až k samotné stúpě osvícení vede příjezdová cesta, která končí prostorným parkovištěm. Pěšky na místo můžete dojít 800 metrů z Těnovic. Na vrcholku rozlehlého travnatého kopce, ze kterého je úchvatný kruhový výhled do široké krajiny, vás přivítá speciální buddhistická stavba. Postavena je ze žuly. Tvarem, který je v dolní části široký a nahoře se zužuje, připomíná stúpa sedícího Buddhu. V horní části je pod zlatou špičkou umístěna soška Buddhy. Od vrcholu stúpy vedou k zemi na lanech připevněné barevné plápolající praporky, které mají zachycovat přání lidí. Do nitra stavby se nechodí. Ale je velmi důležité, co je uvnitř.

Stúpa je totiž naplněna tisícovkami požehnaných buddhistických objektů. Jedná se například o srolované mantry nebo sádrové figurky buddhů a odlitky stúp. Vyrábějí je praktikující buddhisté z dané země i jejich přátelé ze zahraničí. Stúpa se staví a plní podle přesných tradic, musí mít správnou vnější formu, náplň a je potřeba ji také je aktivovat. Stavbu stúpy v Těnovicích vedl v roce 2014 lama Šerab Gjalcchen rinpočhe z Nepálu a lama Ole Nydahl z Dánska. Hlavní části stúpy znázorňují živly, ze kterých je stvořeno naše tělo, ale i celý svět – zemi, vodu, oheň, vzduch a samotný prostor. Každá jednotlivá část nese více významů a je ztělesněním mnoha úrovní Buddhova učení.

Jaký je vlastně význam a smysl této buddhistické stavby na veřejném místě? Stúpa osvícení je určena k rozjímání a hledání vnitřního klidu. Návštěvníci mohou u stúpy dělat přání pro sebe i pro druhé. Mohou meditovat a obcházet ji po směru hodinových ručiček, což má pozitivní vliv na mysl. Nebo se můžete jen posadit a v klidu spočinout. Buddhisté často opakují nejznámější mantru OM MANI PEME HUNG. Ta v sobě zahrnuje přání pro štěstí všech bytostí.

Přístup ke stúpě, či průchod soukromým areálem je možný v čase mezi šetou hodinou ranní a osmou hodinou večer. Návštěvníci by na tomto duchovním místě měli dopřát klidné chvíle i ostatním návštěvníkům. Respektovat by měli také žádost, aby nevstupovali z veřejných prostor do privátního areálu meditačního centra. V areálu se nachází ještě objekt Centra buddhismu Diamantové cesty.

V Česku se vedle Těnovic nachází další stúpy ještě ve Velkém Šenově, Liberci, ve Vražné na Olomoucku a v Brlohu u Českých Budějovic.

Nenechte si ujít Těnovickou skálu

Pokud navštívíte stúpu v Těnovicích, rozhodně si nenechte ujít krátkou vycházku ke skalnímu útvaru Těnovická skála. Nachází se v lesíku za stúpou, kam vás od parkoviště zavede cesta. Přímo ke skále ale není cesta značená. Jak přijdete do lesa, hned narazíte vlevo na vyšlapanou pěšinu. Po ní přijdete asi po 200 metrech k dvojici nádherných skalních útvarů. Na vrcholky obou lze bez velkých obtíží vylézt.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky stúpa, stúpa osvícení, buddhistická stavba, Těnovická skála, Těnovice, meditace, buddhismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvyšší a nejstarší budhistická stavba v Česku měří sedm metrů. Prohlídku můžete spojit s návštěvou romantické skály  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.