Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Původně zdevastovanou tvrz opravila za 70 milionů Bělá nad Radbuzou. Objekt využijí sociální služby

Opravu rozbořené a zdevastované, ale památkově chráněné tvrze, dokončilo městečko Bělá nad Radbuzou. Náklady byly téměř 70 milionů korun, dotace činily 56 milionů korun. V třípatrovém objektu vzniklo zhruba 25 místností vybavených nábytkem. Od září tam bude zázemí pro organizace, které poskytují sociální služby seniorům, handicapovaným, samoživitelkám i dětem. Klienti žijící u hranic na pomezí Domažlicka a Tachovska nebudou muset jezdit za servisem a poradenstvím do Domažlic, Klatov nebo až do Plzně.

Opravu rozbořené a zdevastované, ale památkově chráněné tvrze, dokončilo městečko Bělá nad Radbuzou. Náklady byly téměř 70 milionů korun, dotace činily 56 milionů korun. V třípatrovém objektu vzniklo zhruba 25 místností vybavených nábytkem. Od září tam bude zázemí pro organizace, které poskytují sociální služby seniorům, handicapovaným, samoživitelkám i dětem. Klienti žijící u hranic na pomezí Domažlicka a Tachovska nebudou muset jezdit za servisem a poradenstvím do Domažlic, Klatov nebo až do Plzně.

"Je to určené jako zázemí pro zhruba šest druhů sociálních služeb. Teď s nimi připravujeme smlouvy a přidělujeme jim prostory. Začnou naostro fungovat od 2. září," uvedl Libor Picka (STAN), starosta města s 1750 obyvateli. Půjde například o Ucho, které se stará o postižené, Ledovec, který pečuje o psychicky nemocné, dále organizace pečující o seniory, o závislé, Diecézní charita, Diakonie, dětský Klub Uličník, odlehčovací služby a další. Prostory poslouží také městskému pečovatelskému domu, jehož pracovnice neměly žádné zázemí.

"Vzniklo tam i několik velkých komunitních místností, jsou tam i relaxační křesla, může se tam konat i menší výuka počítačové gramotnosti," uvedl Picka. Podle něj nic podobného v pohraničí Plzeňského kraje není.

Renesanční tvrz ze začátku 17. století je kulturní památkou od roku 1995. Město ji před šesti lety koupilo od soukromníka. "Je to největší a nejvíc viditelná památka. Byla skoro celá rozbořená," uvedl Picka. Podle něj místní lidé chtěli, aby se opravila. Objekty tvrze i stodoly, které v roce 2014 ještě poničil požár, hyzdily a ohrožovaly střed města, kudy prochází hodně lidí. Majitel na výzvy památkářů k opravě nereagoval. Město proto koupilo celý areál, tedy tvrz, stodolu, maštal a 1,5 hektaru pozemků za 2,1 milionu Kč.

Bělá už před čtyřmi lety opravila za 21 milionů korun protější stodolu na památkově chráněném dvoře. Otevřela ji v srpnu 2021 k 900 letům města. Pořádá tam kulturní a společenské akce, v zimě tam má kluziště, teď letní kino. Dovnitř se vejde 300 lidí, na dvůr 500.

Ze čtyř objektů památkového komplexu jsou zatím hotové dva. "Na další, kde bude zázemí pro technické služby už máme i dotaci a teď bychom měli podepsat smlouvu s dodavatelem. Příští rok v červnu by měla být stavba za 16 milionů korun hotová," řekl starosta. A pak už zbude jen objekt bývalých stájí, na jehož přestavbu na penzion, pivovar, lihovar a restauraci už má město stavební povolení a vyjádření památkářů. "Sháníme financování, hledáme investora, možná se to bude stavět po částech," dodal starosta.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se souhlasem Města Bělá nad Radbuzou

Štítky opravená tvrz, památkově chráněný objekt, sociální služby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

V Bělé nad Radbuzou stojí za pozornost ještě restaurace v místním penzionu Radbuza, kde podávají (ve všední den) velmi chutná jídla, sice z malého výběru, zato však za cenu opravdu lidovou. Poté, co kvůli rekonstrukci byla uzavřena hotelová restaurace v Poběžovicích (Hubertus), je to jediné místo, kde se turista v oblasti Českého lesa od Klenčí až po Bor u Tachova může najíst. Po obědě naleznete na opačné straně kruhového objezdu slušně zásobenou cukrárnu i s posezením venku, kde vaří dobrou kávu a podávají zmrzlinu a řadu dalších osvěžujících nápojů. Je obecně škoda, že oblast Českého lesa je tak málo turisticky frekventovaná, také nejen pro nedostatek restauračních zařízení, ale zvláště proto, že zde stěží naleznete ubytovací možnosti - penziony či hotely - kde je možné se také najíst. Jistě je hezké nalézt někde nějakou postel na přespání, ale jeďte si někam odpočinout, když musíte s sebou vláčet stravu na celý den, protože snídani vám nikde neudělají, natož pak oběd nebo večeři. Srovnání se stavem na druhé straně hranice v Bavorsku ukazuje na nedostatečnou podnikavost českých ubytovatelů, protože tam je k mání vždy aspoň ta snídaně.

Neděle, 4. srpna 2024, 09:58Odpovědět

Původně zdevastovanou tvrz opravila za 70 milionů Bělá nad Radbuzou. Objekt využijí sociální služby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.