Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Velká výzva pro architekty. Měli by vrátit život na náměstí Republiky, aby po něm lidé jen neprocházeli

Život by se měl vrátit zpět na historické plzeňské náměstí Republiky, které patří k největším v Evropě. Teď bohužel nabízí jen málo možností k příjemnému setkávání a odpočinku, navíc ho zatěžuje nadměrné množství dopravy. Lidé náměstím spíše jen procházejí a nemají důvod se na něm zdržovat déle. Návod, jak tuto situaci změnit, by měla přinést architektonická soutěž, vyhlášená městem.

„Po měsících příprav jsme se dostali do fáze, kdy je architektonická soutěž oficiálně vyhlášena a jsou zveřejněny soutěžní podmínky. Nyní je řada na soutěžících, aby zpracovali své návrhy, ze kterých na podzim bude vybírat ty nejlepší odborná porota,“ vysvětlil Pavel Bosák (Piráti), technický náměstek primátora. „Pevně věřím, že výsledný návrh bude stát za to a díky němu se podaří na náměstí vysadit i stromy,“ uvedl primátor Roman Zarzycký (ANO).

„Předmětem soutěže je návrh úprav obvodových profilů náměstí Republiky, včetně Dřevěné ulice. V tomto území předpokládáme primární změny a možné stavební úpravy. Samotná plocha náměstí je pak sekundárním prostorem řešení a neočekává se zásadní stavební změna či úprava stávajícího stavu, kromě odůvodněných výjimek,“ řekla Irena Vostracká, ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně, který je organizátorem soutěže.

Náměstí Republiky se nachází v centru města, městské památkové rezervace a je tam řada významných památek. Lidé náměstím jen procházejí a navštíví ho téměř výhradně jen pro konkrétní kulturní akci. Hodnota prostoru však spočívá také v jeho užívání. Město proto hledá řešení, které nastaví principy fungování území tak, aby každodenně žilo, aby lidé chtěli přijít, procházející se zastavit a pobýt.

Základním cílem je propojit, doplnit a výrazně posílit pěší vazby a pobytové kvality v rámci uliční sítě, zajistit intenzivnější napojení parteru budov na hlavní plochu náměstí a prostřednictvím nového řešení profilů vytvořit atraktivní, funkční a kultivovaný prostor, podporující vznik různorodých dějů a aktivní každodenní užívání širokou skupinou uživatelů.

Podle soutěžního zadání by se mělo revitalizací náměstí zlepšit vnímání pobytové kvality a bezpečnosti veřejného prostoru. Oživit by ho mělo více předzahrádek, při zachování možnosti pořádání velkých společenských akcí a trhů. Komfort a bezpečnost pěších a cyklistů by měla vyřešit vhodné řešení zádlažby pro hladký pojezd. Na náměstí by se měly nově objevit také prvky zelené infrastruktury.

Návrhy do architektonické soutěže lze zasílat do 30. září 2024. Porota následně všechny návrhy vyhodnotí v druhé polovině října. Soutěžní návrhy budou představeny veřejnosti prostřednictvím výstavy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Visit Plzeň

Štítky náměstí Republiky, revitalizace náměstí, stromy na náměstí, náměstí se zazelená, architektonická soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká výzva pro architekty. Měli by vrátit život na náměstí Republiky, aby po něm lidé jen neprocházeli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.