Počasí dnes29 °C, zítra33 °C
Úterý 30. července 2024  |  Svátek má Bořivoj
Bez reklam

Statečná zubařka zkompletovala jako druhá Češka Korunu planety. Zdolala všech sedm nejvyšších vrcholů jednotlivých kontinentů

Jako druhá Češka v historii dokázala zubní lékařka Eva Perglerová vystoupat na všech sedm nejvyšších vrcholů jednotlivých kontinentů. Získala tak senzační titul Koruna planety. Aby její výkon nebylo možné zpochybnit, na samotný závěr přidala minulý týden i kavkazský Elbrus. Tím sbírku vrcholů zkompletovala. Dnes se tedy zubařka z Přeštic na Plzeňsku pyšní seznamem Seven Summits, který definoval legendární horolezec Reinhold Messner. Loni Perglerová zdolala jako teprve třetí Češka Mount Everest.

„I když je dnes jako nejvyšší hora Evropy brán Mt. Blanc, tak podle Messnerova seznamu do Seven Summits patří nejvyšší vrchol Kavkazu ležící na hranici Evropy a Asie. Pro mě je Messnerův seznam svatý, takže jsem věděla, že pokud opravu chci mít všech sedm vrcholů a pomyslný titul jakkoli nezpochybnitelný, tak na Elbrus prostě musím. Všichni se mi tu smáli, že ten nejlehčí kopec mám až nakonec, protože tady se většinou začíná,“ usmála se při vyprávění zisku Koruny planety Eva Perglerová.

Po svých výkonech se lékařka řadí do Top Ten všech českých horolezců, kteří Seven Summits dokázali získat. V pořadí je totiž osmým Čechem v celkovém pořadí a druhou ženou s českými kořeny. Tou první se před deseti lety stala Renata Chlumská, švédská rodačka, která díky českým rodičům má od narození také české občanství. Perglerová je tak první ryze českou horolezkyní, která Korunu planety získala.

Koruna planety, nebo-li Seven Summits, je souhrnné označení pro nejvyšší hory každého ze sedmi kontinentů světa. Zdolání všech sedmi vrcholů je horolezecká výzva, která byla poprvé definována v 80. letech 20. století amatérským horolezcem a podnikatelem Richardem Bassem a následně modifikována legendárním horolezcem Reinholdem Messnerem. Eva Perglerová tuto výzvu uzavřela přesně 4.7. 2024 v 7:30 hodin na 5642 metrů vysokém Elbrusu, když svůj výstup z base campu ve výšce 3800 m začala necelou hodinu před půlnocí předchozího dne.

„Lezu skoro 30 let, většina mých kopců není tak známá jako vrcholy patřící do Koruny, ale jsou stejně krásné, některé i krásnější. Všude jsem zažila něco, co mě posunulo dál,“ ohlédla se letmo za svou lezeckou historií Perglerová. Na pomyslném začátku Koruny planety byla přitom v roce 1997 velká expedice do Keni a Tanzanie, při které Eva Perglerová vystoupala na Kilimandžáro, nejvyšší horu Afriky.

„Byla to neskutečná příroda a díky příběhu lvice Elsy i splnění dětského snu. Tahle cesta mě úplně dostala. Hned jsem věděla, že budu cestovat celý život,“ popsala zlomový moment Perglerová, která o dva roky později stoupá na evropský vrchol francouzsko-italského Mt. Blancu. „To pro mě bylo první opravdické lezení, při kterém jsem propadla kouzlu ledovců. Právě tady jsem objevila ten pravý horolezecký svět,“ vzpomíná na své začátky horolezkyně z Přeštic.

Pokořila nejvyšší horu světa i Jižní pól

Na třetí horu Sedmi vrcholů si Eva Perglerová počkala čtrnáct let. Na vrchol Austrálie a Oceánie na horu Carstensz Pyramid vystoupala v roce 2013 a bylo to zasloužené čekání. „Kdybych měla vybrat tu nejlepší akci, je to tahle. Trek k hoře přes území domorodých kmenů, kde doba kamenná stále trvá, je mojí srdeční záležitostí,“ popsala Eva Perglerová, které se během následujících necelých devíti letech rodil v hlavě plán na splnění velké touhy, tedy vystoupat na nejvyšší horu planety. Na věhlasný Mt. Everest! Ještě před ním, na začátku roku 2022, zdolala Aconcaguu, nejvyšší vrchol Jižní Ameriky.

„To byla tréninková hora. Potřebovala jsem vědět, co se mnou udělá skoro sedm tisíc výškových metrů. Všechno klaplo na jedničku s hvězdičkou a tím se otevřela i cesta na Everest. Myslela jsem na něj spousty let. Dlouho jsem se obávala, zda jsem na něj dostatečně připravená. Rozmýšlela jsem se a trénovala,“ svěřila se Eva Perglerová. Na nejvyšší horu světa vylezla Perglerová loni v květnu. Letos v lednu v další své expedici dobyla statečná žena Jižní pól a vystoupala na nejvyšší horu Antarktidy Vinson Massif, která má nadmořskou výšku 4892 metrů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Perglerová, Terray Sylvester

Štítky Eva Perglerová, lékařka zdolala Mount Everest, česká horolezkyně, Mount Everest, nejvyšší hora světa, Koruna planety, výstup na Elbrus, titul

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Pokud se zubařky věnují zlézání sedmi a osmitisícovek, nelze se divit, že řada zubolékařských ordinací je prázdná a lidé s bolestí zubů musejí běhat od čerta k ďáblu.

Pátek, 12. července 2024, 09:46Odpovědět

Statečná zubařka zkompletovala jako druhá Češka Korunu planety. Zdolala všech sedm nejvyšších vrcholů jednotlivých kontinentů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.