Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

V zoo přišlo na svět mládě velmi vzácného takina čínského. Má rohy pakoně, nos losa, ocas medvěda a tělem připomíná bizona

Jen velmi málo zoo z celého světa se může pochlubit tím, že chovají takina čínského. V zoologické zahradě v Plzni teď přišlo na svět úplně první a zcela unikátní mládě takina. Je to tvor s rohy pakoně, nosem losa, ocasem medvěda a stavbou těla připomínající bizona. Pro svět byl objeven teprve v roce 1950. Poněvadž se jedná o národní dědictví Číny, jsou tato zvířata chována téměř výhradně na jejím území. Číňané si tohoto kopytníka cení podobně jako pandy velké.

„První pár takinů čínských přivítala plzeňská zoo v prosinci 2021. A 6. června se v zoo narodilo první mládě tohoto velmi vzácného horského kopytníka,“ uvedla zooložka Miroslava Palacká. Matkou je samice Bathory, která do přicestovala ze zoo v Liberci, otcem je pak John Woo z Wroclawské Zoo.

„Takin čínský nebo také zlatý, podle typické barvy husté splývavé srsti, pochází z horských oblastí Himalájí na území Indie a Číny. V malých rodinných stádech obývá zalesněné vysokohorské oblasti. Živý se okusováním stromů a keřů a spásáním různých druhů travin a bylin. Samec dosahuje váhy až 350 kg, samice jsou drobnější a obvykle váží do 230 kg. I přes svoji velikost jde o blízkého příbuzného kamzíků,“ informoval mluvčí zoo Martin Vobruba.

I přes svoji majestátnost jsou takini čínští velmi klidní a navzájem se k sobě chovají velmi přátelsky. Samozřejmě je John Woo dominantní a má právo jít ke krmení první, ale jinak se k Bathory nikdy nechoval agresivně. Po narození mláděte se vzájemný vztah našeho páru ještě utužil. Mládě má velmi silný vztah k oběma rodičům. Již po prvních dnech života je začalo nejenom následovat i do těch nejpříkřejších částí výběhu, ale i je aktivně vybízet ke hře.

„Vzhledem k velmi silnému mateřskému pudu obou rodičů není možné v našich podmínkách mládě oddělit, a tak si na určení pohlaví budeme muset počkat až do příležitosti, kdy mládě uvidíme močit,“ vysvětlila zooložka. Mládě je pro návštěvníky viditelné na výběhu. Vzhledem k tomu, že jde o prvoodchov, znepřístupnili ošetřovatelé pohled do boxu takinů. Samice tak má místo, kde se s mládětem cítí bezpečně.

Do Evropy takiny čínské přivezla Zoo Liberec v roce 2002. Všechna zvířata chovaná v evropských zoologických zahradách jsou jejich potomky. Podle webu zootierliste.de jsou tato zvířata v EU v roce 2024 jen ve 20 zoo v devíti zemích Evropské unie. Dále je chová také Zoo Novosibirsk, mají je v americkém San Diegu a ve dvou japonských zahradách. V České republice chová takiny čínské ještě Zoo Liberec, která je nejstarším a nejvýznamnějším chovatelem a Zoopark Chomutov. Ten v současné době chová samce. Tento takin má ještě jedno jméno, v současné době je řazeno do synonym, je to takin zlatý. Nepochybně byl pojmenován díky jeho barvě krásné, dlouhé srsti, které někdy může vypadat jako "zlaté rouno".

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková, Nela Moulisová

Štítky takin čínský, odchov, vzácné mládě, plzeňská zoo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mortrick 666

Ach ta čeština, šéfredaktore. Sloveso "živí" se píše takhle.

Čtvrtek, 13. června 2024, 18:44Odpovědět

V zoo přišlo na svět mládě velmi vzácného takina čínského. Má rohy pakoně, nos losa, ocas medvěda a tělem připomíná bizona  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.