Počasí dnes29 °C, zítra23 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Adopce osiřelých čapích mláďat na náhradní hnízda jedou na plné obrátky. Záchranáře napadly při akci vosy

Na plné obrátky už běží letošní adopce opuštěných čapích mláďat na náhradní hnízda po celém území Plzeňského kraje. Experti z plzeňské záchranné stanice živočichů potřebovali umístit na hnízda celkem 10 osiřelých mláďat čápů. A to se také podařilo.

Nejprve se podařilo ve Stankově na komíně bývalé kotelny přidat ke dvěma původním mláďatům ještě třetí ze skupiny sirotků. Jednalo se o mládě z hnízda z Plané u Mariánských Lázní. Za pomoci hasičů se z něj v polovině května podařilo snést celkem pět čapích mláďat. „Následovalo hnízdo v Osvračíně na betonovém sloupu u místní MŠ, kde jsme spolu s profesionálními hasiči okroužkovali na hnízdě celkem tři mláďata a přidali k nim čtvrté, rovněž z hnízda v Plané. Hasičům ze Staňkova děkujeme za technickou podporu a pomoc,“ informoval Karel Makoň ze záchranné stanice živočichů.

Třetí mládě z hnízda v Plané adoptovali ke dvěma původním do hnízda na betonovém sloupu ve Všerubech u Kdyně. Čtvrtý sirotek z Plané bude nyní vyrůstat se dvěma dalšími mláďaty na hnízdě v Postřekově. Páté mládě z Plané se pak z víkendové akce vrátilo zpět na stanici. Místo něj zvířecí záchranáři na hnízdo do Milavče přidali k jednomu původnímu mláděti ještě dvě menší. Ta pochází z hnízda nedaleko od Poděbrad.

"Klíčovou roli při adopcích sehrálo v jednom případě také obsazené vosí hnízdo na čapím hnízdě ve Kdyni. Záchranáře Miloše Paiskera totiž vosy napadly a ve výšce 13 metrů nad zemí inkasoval celou sérii žihadel do oblasti obličeje," uvedl Makoň. Ochromený lezec tak z bezpečnostních důvodů nemohl dál pokračovat a lezení na další hnízda po něm musela téhož dne převzít neméně zkušená Hana Makoňová. 

Zbývalo umístit čtyři mláďata. Do hnízda na umělé hnízdní podložce na betonovém sloupu v Plané u Mariánských Lázní přidávají ke dvojici původních mláďat dalšího sourozence, původem rovněž z Plané, ale z jiného hnízda. Čápě se tak do Plané vrací a nezbývá doufat, že adoptivní rodiče mládě přijmou a vychovají. Další zastávka expedice je v Poběžovicích na hnízdě pod čerpací stanicí na železném příhradníkovém sloupu, kde sídlí velmi bojovný pár čápů. Do hnízda dostal ke svým třem stejně starým mláďatům ještě jedno mládě od Poděbrad.

Třetí mládě ze čtyř určených k adopci je tentokrát ze Spáleného Poříčí. „Bylo nalezeno u silnice na Plzni-jihu. Trochu z nouze jsme ho museli přidat do hnízda v Trhanově, kde původní a poslední přeživší mládě ze čtyř vylíhlých, ale následně v důsledku špatného počasí uhynulých mláďat dostalo k sobě podstatně většího nového sourozence. Ale ani tady by to neměl být problém, protože počasí vypadá dobře, budou se sekat louky a dvě mláďata místo čtyř by měli rodiče hravě uživit,“ uvedl Makoň. Poslední desáté mládě se nakonec podařilo adoptovat do hnízda na komíně od bytovkové kotelny v Bochově na Karlovarsku. Tam byla na hnízdě pouze dvě stejně stará mláďata.

„Za tři dny jsme po Plzeňském a Karlovarském kraji najezdili přes 600 km, překontrolovali přes třicet hnízd a okroužkovali kolem 60 mláďat. První předběžné kontroly adoptovaných mláďat na náhradních hnízdech po 24 hodinách vypadají zatím dobře, ale příroda je nevyzpytatelná, a tak dokud nebudou všichni naši svěřenci létat, je na jakékoliv závěry ještě čas,“ dodal Karel Makoň.

FOTOGALERIE: Adopce čápů

Pondělí, 10. června 2024, 15:07

FOTOGALERIE: Adopce čápů
FOTOGALERIE: Adopce čápů

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky adopce čápů, čapí sirotci, čapí hnízda, záchranná stanice živočichů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adopce osiřelých čapích mláďat na náhradní hnízda jedou na plné obrátky. Záchranáře napadly při akci vosy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.