Počasí dnes23 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 20. června 2024  |  Svátek má Květa
Bez reklam

Vyrazili jsme do lesa prověřit, zda už opravdu rostou houby. A máme pro vás dobrou zprávu

Prověřit stav hub v lesích na Plzeňsku vyrazila redakce Plzeňské Drbny. Úlovek nasbíraný během necelé hodinky nebyl nijak závratný, ale byl poměrně pestrý. A dobrou zprávou je, že houby už opravdu rostou. Vzhledem k tomu, že v lesích je teď hodně mokro a k tomu se připojilo i teplé počasí, můžeme v příštích dnech očekávat pořádnou houbovou smršť.

Vyrazit do lesa v pondělí odpoledne asi nebyl úplně ideální nápad, protože už o víkendu bylo všude plno houbařů. Ale z časových důvodů to prostě jinak nešlo. Zamířili jsme na oblíbenou a prověřenou lokalitu na jižním Plzeňsku, jejíž přesnou polohu si z pochopitelných důvodů jako správní houbaři necháme pro sebe. Za 45 minut jsme nasbírali několik křemenáčů, hřibů kovářů, dále potom lišky, klouzky a nádherné bedly. V lese jsme nechali i množství větších a starších hub, které byly po vydatných deštích neskutečně nasáklé vodou.

Pravděpodobností růstu hub se zabývají i meteorologové. Podle jejich zkoumání platí v Plzeňském kraji střední pravděpodobnost růstu hub. Obecně podle jejich informací platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích přibližně10 dní po nich. A v následném teplém počasí, nejvíce v rozmezí července a září.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky houby, sběr hub, houbařská sezóna, růst hub, houby v lese

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyrazili jsme do lesa prověřit, zda už opravdu rostou houby. A máme pro vás dobrou zprávu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.