Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Květinová instalace plzeňských zahradníků zdobí italské přímořské letovisko Cervia

Italské přímořské letovisko Cervia teď hýří barvami i díky stovkám osázených květin z Plzně. Západočeská metropole se také letos zapojila do největšího projektu evropské výstavy květinového umění pod širým nebem nazvaným Cervia – město zahrad. Akce se zúčastnilo více než 60 týmů z Itálie i zahraničí včetně Francie, Švýcarska, Polska a dalších. Zahradníci proměnili město pomocí květinových instalací v explozi barev a vůní.

Tématem výstavy, která potrvá až do září, je respekt k lidem, k přírodě, ke společnosti, k solidaritě a míru. „Každý z týmů měl k dispozici plochu pro svůj záhon. Na něm pomocí zahradnického materiálu, především květin a předem vyrobených rekvizit, ztvárnil symboliku svého města. Naše letošní instalace v Cervii nese název ‚Plzeň – město mého srdce‘ a nachází se na Rotondě don Minzoni. Jde o část města, kde v létě korzují turisté a návštěvníci tohoto přímořského letoviska. Děkuji za přípravu i realizaci instalace pracovníkům Správy veřejného statku města Plzni,“ uvedl náměstek primátora Aleš Tolar (STAN), jenž má na starost životní prostředí.

Květinové záhony vznikly na veřejných prostranstvích po celé Cervii a jsou příležitostí, jak plochy proměnit v malé zahrady a umělecká díla. Současně akce slouží i k tomu, že se zahradničtí mistři inspirují navzájem. Během léta tak lze obdivovat přes 350 tisíc vysázených květin a rostlin, tisíce metrů čtverečních nově položeného kobercového trávníku, originální zákoutí a květinová aranžmá.

Plzeňská výstavní plocha má rozlohu téměř 200 čtverečních metrů. V jejím centru je symbolické srdce vyznačené vysokými tyčemi v plzeňských barvách, tedy žluté, červené, bílé a zelené. Od srdce se rozbíhají do prostoru „plzeňské řeky“, jež jsou osazeny barevně kvetoucími letničkami. Srdce je vyplněno bílými oblázky a vybíhá z něj jedna bílá řeka. Bílá barva symbolizuje čistotu, nevinnost, volnost a svobodu.

„Realizace expozice, včetně přípravy stanoviště, trvala týmu plzeňských zahradníků celkem pět dní. Při ní na nově založených záhonech vysázeli přes 650 kusů rostlin, položili 100 metrů čtverečních kobercového trávníku. Ručně přemístili téměř osm tun zahradnického materiálu. V druhově bohatých záhonech jsou vysázeny bílé a fialové šalvěje, lobelky, slunečnice, svíčkovce, žluté a oranžové afrikány, stříbřitý starček, okrasné trávy a mnoho dalších,“ doplnila mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Ohodnoť článek

Foto Eva Barborková

Štítky květinová instalace, plzeňští zahradníci, italské přímořské letovisko Cervia, výstava, květinové umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Květinová instalace plzeňských zahradníků zdobí italské přímořské letovisko Cervia  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.