Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Čápa usmrtil vlak a pětici jeho čerstvě vylíhnutých čápat hrozila smrt hladem. Začal proto boj s časem

Strojvůdce vlaku na trase Planá u Mariánských Lázní – Plzeň si všiml v kolejišti uhynulého čápa, kterého pravděpodobně srazil jiný vlak. Nález mrtvého čápa oznámil strojvůdce tachovské záchranné stanici živočichů a odstartoval tak velkou záchrannou akci čapích mláďat. Důležitou roli hrál čas a chladné deštivé počasí.

„Uhynulý čáp s ornitologickým kroužkem CE006 byl původně námi okroužkován na hnízdní podložce v Brodu nad Tichou jako mládě v roce 2018 a následně odečten několika kolegy jako hnízdící naposledy v roce 2024 na funkčním sloupu el. vedení v Plané nedaleko Karlína. Ještě v den nálezu uhynulého čápa jsem přes Kroužkovací stanici Národního muzea Praha rozběhl pátrací akci po jeho původu. Díky tomu se nám poměrně rychle podařilo vytipovat jedno ze dvou v dosahu obsazených hnízd čápů bílých,“ popsal začátek záchranné akce Karel Makoň, šéf Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESOP).

Druhý den experti z plzeňské záchranné stanice živočichů společně s tachovským kolegou Karlem Bobálem obě vytipovaná hnízda překontrolovali a ověřili. Na jednom seděl dospělý jedinec na vejcích a na druhém na hodně malých mláďatech. Záchranáři čekali na okamžik, až se ptáci zvednou, nebo až přiletí jejich partner. To se však jen tak nestalo s ohledem na to, že pršelo a bylo chladno. K sundání celkem pěti čerstvě vylíhlých a líhnoucích se mláďat z hnízda na funkčním sloupu elektrického vedení v Nádražní ulici došlo až v odpoledních hodinách. Bylo jasné, že na tomto hnízdě chybí jeden z rodičů. Druhý čáp by sám nedokázal mláďata uživit.

Za souhlasu energetiků se podařilo profesionálním hasičům z Tachova opatrně snést z hnízda hladová čapí mláďata. „Pět čapích sirotků se pokusíme následně přistrčit (adoptovat) náhradním rodičům. Dnes už je malým čápíkům přes deset dnů, od doby co se vylíhli a přišli o taťku. Máme je na záchranné stanici v Plzni pod elektrickou kvočnou. Zatím prosperují, přijímají potravu a fungují. Krmení od světla do tmy probíhá po dvou hodinách. Střídají se všichni, co mají ruce a nohy,“ dodal Karel Makoň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky záchrana čápů, čapí mláďata, vlak usmrtil čápa, DESOP, Karel Makoň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čápa usmrtil vlak a pětici jeho čerstvě vylíhnutých čápat hrozila smrt hladem. Začal proto boj s časem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.