Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Kauzu kolem návrhu státního vyznamenání pro zesnulého světově uznávaného lékaře už Senát řeší

Na dobré cestě je přeci jen návrh na udělení státního vyznamenání in memoriam pro Ondřeje Hese, světově uznávaného plzeňského lékaře, odborníka na ledvinové nádory, patologa a vědce. Zemřel náhle ve věku nedožitých 54 let. Jeho výzkum zachraňuje tisíce lidských životů. Původní návrh, adresovaný přímo předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi, nemohl být akceptován. Naštěstí se podařilo doslova na poslední chvíli úspěšně podat nový návrh přes plzeňského senátora Lumíra Aschenbrennera.

„Návrh na vyznamenání pana doktora Ondřeje Hese byl nakonec podán ještě včas. Těsně před uzávěrkou návrhů. Doslova za pět minut dvanáct se na mě obrátili s žádostí kolegové pana doktora z Bioptické laboratoře. Konkrétně to byla finanční ředitelka Anna Berdychová. Rád jsem tento návrh podpořil. Podle senátního statutu jsem ten návrh podal já. Projednával se v úterý 21. května na senátním Podvýboru Organizačního výboru pro státní vyznamenání. Podle mých informací nebyl návrh zamítnut. Senát jej bude projednávat na svém plénu v červnu," uvedl pro redakci Plzeňské Drbny senátor Lumír Aschenbrenner (ODS). 

A pokud návrh podpoří i plénum Senátu, tak půjde návrh k podpisu k panu prezidentovi,“ dodal senátor Aschenbrenner, který je zároveň starostou plzeňského městského obvodu Slovany. Profesor Hes je navržen na medaili Za zásluhy in memoriam. Senátor Aschenbrenner se s kauzou kolem návrhu státního vyznamenání seznámil také díky textu publikovanému na našem webu Plzeňská Drbna, kde jsme se případem podrobně zabývali. 

Návrh na udělení státního vyznamenání z řad veřejnosti se podává prostřednictvím internetového formuláře. U návrhu je nutné vyplnit jméno senátora či senátorského klubu, se kterým se navrhovatel předem domluví na jeho předložení v Senátu.

Vědecká kapacita i ochránce přírody

Obdivuhodně bohatý život Ondřeje Hese bohužel skončil v důsledku mozkové příhody. Zemřel nečekaně v červenci 2022, při cestě do práce. Jeho odchod těžce přijali nejen čeští kolegové a přátelé, ale také zahraniční odborníci. Společně s dalšími experty z řad ochránců přírody se proto rozhodli uctít památku profesora Hese návrhem na udělení státního vyznamenání.

Vzpomínku na svého profesního kolegu připojil také lékař Michal Michal z Bioptické laboratoře Plzeň. „Ondřej Hes byl jedním z těch lidí, který, ač byl ve svém oboru (týkající se zejména diagnostiky a klasifikace nádorů ledvin) naprostou světovou extratřídou, zůstával širší veřejnosti neznámý. Jeho rutinní diagnostická práce v roli chirurgického patologa pomáhala správně léčit desítky tisíc pacientů v Čechách i ve světě. Výsledky jeho zcela fenomenální vědecké činnosti (mj. v Plzni vybudoval pravděpodobně největší registr vzácných ledvinných nádorů na světě) budou již navždy zachraňovat nebo výrazně zlepšovat životy ještě daleko většího počtu lidí,“ uvedl Michal Michal.

Velkou část svého času věnoval Ondřej Hes výuce studentů medicíny. Každoročně za ním do Plzně jezdilo mnoho převážně mladých patologů z celého světa zdokonalit se v diagnostice nádorů ledvin a využít šance spolupracovat s Ondrou na vědeckých projektech. Mimo svoji profesionální kariéru lékaře byl Ondřej Hes herpetologem, velkým znalcem a velmi aktivním ochráncem zvířat a přírody. Spolu se svými přáteli se zasloužil o vznik a rozvoj desítek hektarů mokřadů a dalších unikátních biotopů v našem okolí. Byl také spoluzakladatelem Nadačního fondu EDEN pro záchranu krajinné biodiverzity.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DES OP

Štítky Ondřej Hes, Senát, Lumír Aschenbrenner, návrh na státní vyznamenání, Za zásluhy, in memoriam, světově uznávaný lékař, patolog, ochrana přírody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kauzu kolem návrhu státního vyznamenání pro zesnulého světově uznávaného lékaře už Senát řeší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.