Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Malé Javorské jezero na Šumavě uchvátí krásou tří plovoucích ostrovů. Lesy v okolí těžce zdevastoval kůrovec

Na Velkém Javoru na německé straně Šumavy byl už skoro každý. Kolem Velkého Javorského jezera ležícího u hlavní silnice už také každý někdy prosvištěl. Ale mnohem krásnější Malé Javorské jezero, vyšperkované trojicí plovoucích ostrovů, zůstává obtížněji dostupné. Autem až k němu nedojedete. Vypravte se s námi na zajímavý pěší výlet. Uvidíte malebné ledovcové jezero. Ale také obrovské holiny nad ním, způsobené aktuální kůrovcovou kalamitou a následnou těžbou napadených stromů.

Malé Javorské jezero (Kleiner Arbersee) se nachází v nadmořské výšce 919 metrů a je jedním z osmi šumavských ledovcových jezer. Leží na bavorské straně Šumavy na severozápadním svahu Velkého Javoru. A je nejníže položeným šumavským jezerem. Nejčastěji se udává jeho rozloha 6,36 ha a maximální hloubku má mít 10 metrů. Svoji současnou velikost získalo jezero až po roce 1885, kdy se uměle zvýšila jeho hladina o jeden metr kvůli snášení dřeva. Na jaře bylo dřevo pokácené v zimě transportováno umělou přílivovou vlnou. Až do té doby bylo opravdu malé a mělo rozlohu jen 2,9 ha.

Zvýšením hladiny vznikly tři plovoucí ostrovy, které nemají žádné pevné spojení se zemí. Stoupají a klesají s kolísáním hladiny vody. Geologicky unikátní plovoucí ostrovy v Kleiner Arbersee mohou měnit svou polohu v závislosti na směru větru. Jejich pozice je však již několik let víceméně stabilní. Místy jsou ostrůvky silné 1,5 až 3,5 metru, takže na nich rostou i 40 až 60 let staré smrky. Největší ostrov má rozlohu 4500 čtverečních metrů. Vstup na plovoucí ostrovy není povolen, hrozí nebezpečí ohrožení života! Na ostrůvcích se vyskytuje slatinná květena se vzácnými a ohroženými druhy rostlin, například rosnatka okrouhlolistá, kyhanka sivolistá, suchopýr, vachta trojlistá, brusinka, rozmarýn vřes a mech bahenní.

Kdo navštívil Malé Javorské jezero například loni, zažije teď velký šok. Strmé svahy nad jezem byly dříve porostlé smrkovým lesem. Stromy však napadl kůrovec a mnoho z nich uschlo. Na místě teď probíhá masivní těžba dřeva, které se z lokality postupně odváží. Nad jezerem a na úpatí Velkého Javoru tak vznikla obří holina, která se bohužel bude v následujících měsících postupně ještě více zvětšovat.

Kudy na Malé Javorské jezero?

Pokud se chcete pohodlně dostat na Malé Javorské jezero, můžete využít speciální vláček. Vyjíždí sedmkrát denně z obce Lohberg od chaty Lohberghütte u populárního ZOO parku. Tento způsob dopravy je vhodný pro seniory a rodiny s malými dětmi. My vám ale doporučíme hezkou pěší trasu a můžete pak od jezera dál pokračovat túrou na Malý javor a následně i na rozsáhlý vrchol Velkého Javoru, který je s nadmořskou výškou 1456 metrů nejvyšší šumavskou horou. A zdolat Velký Javor cestou od Malého Javorského jezera je opravdový zážitek. Připravte se také na nádherné výhledy.

Trasu můžete začít na hlavním parkovišti ve středisku Brennes. Zaparkovat ale lze přímo u dolní stanice sedačkové lanovky na Velký Javor. Z Bavorské Rudy je to sem asi sedm kilometrů. Za parkovné se i v létě platí 4 Euro. Použít můžete i platební kartu. Pokud vyrážíte od lanovky jako my, vydáte se vpravo po sjezdovce nahoru asi 500 metrů, než dojdete po červené trase Lo3 k rozcestí, kde vpravo odbočíte do lesa směr Kleiner Arbersee (Malé Javorské jezero). Odtud vás cesta po dvou kilometrech klesání dovede až k malebnému jezeru.

Nejvyšší horu Šumavy neprohrála císařovna Marie Terezie v kartách. O Velký Javor ale Češi nenávratně přišli

V kartách rozhodně neprohrála císařovna Marie Terezie nejvyšší horu Šumavy Velký Javor, jak se s oblibou a zcela nesprávně vypráví v populární legendě. V minulosti vždy patřila ikonická hora vedle celého železnorudského údolí k Čechám. O území se...

Občerstvit se můžete v příjemném hostinci Seehäusl, který se nachází na severovýchodním břehu jezera v místech, kde od roku 1714 původně stála sklárna. Obsluha je zde samozřejmě i česká, usměvavá a sympatická, jak je tomu zvykem v místních končinách. Pokud nechcete vyrazit na větší túru na Velký Javor, udělejte si pohodovou procházku kolem celého jezera. Zpátky na parkoviště do Brennes pak můžete zvolit i další vyznačenou trasu.

Samotná trasa na Malý a Velký Javor začíná hned za hostincem, odkud vystoupáte přímo nad jezero. Naskytne se vám nádherný výhled na vodní hladinu s trojicí ostrůvků. Na Malý Javor je to od zmíněné hospůdky 3,3 kilometru. Stoupáním od jezerní hory pokračujete dál směrem nahoru až k chatě Chamer Hütte. Odtud je to už jen 400 metrů do kopce a 15 minut chůze na vrcholek Malého Javoru. Ten má nadmořskou výšku 1384 metrů. Z Malého Javoru se vrátíte zpět na rozcestí před Chamer Hütte. Na vrcholek Velkého Javoru už je to jen 2,4 km a necelá hodinka chůze.

Ve finále vás ještě čeká výstup po kamenných schodech, kde už trochu unavené nohy dostanou zabrat. Ale výsledek stojí za to. Potom si můžete projít celý členitý Velký Javor a vyšplhat i na všechny jeho skalnaté vrcholky. Za dobrého počasí jsou samozřejmě vidět Alpy. Ale je odtud naprosto nejkrásnější výhled na Malé Javorské jezero odkud jste vyšli. Dolů na parkoviště sejdete po značené cestě za necelou hodinku. Dá se to zvládnout i za 35 minut. Pokud už nechcete jít z kopce, využijte lanovku. Ale je třeba hlídat si čas, do kdy je lanovka v provozu. Teď končí v 16.00 hodin.

FOTOGALERIE: Malé Javorské jezero a Velký Javor

Sobota, 11. května 2024, 16:26

FOTOGALERIE: Malé Javorské jezero a Velký Javor
FOTOGALERIE: Malé Javorské jezero a Velký Javor

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Malé Javorské jezero, Velký Javor, tip na výlet, šumavská jezera, kůrovcová kalamita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malé Javorské jezero na Šumavě uchvátí krásou tří plovoucích ostrovů. Lesy v okolí těžce zdevastoval kůrovec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.