Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Počet členů zastupitelstva Plzeňského kraje se po volbách zvýší ze 45 na 55. Důvodem je nárůst obyvatel v regionu

Ze 45 na 55 se zvýší po podzimních krajských volbách počet členů Zastupitelstva Plzeňského kraje pro následující volební období. Důvodem k tomuto kroku je výrazné zvýšení počtu obyvatel v regionu k 1. lednu letošního roku. Navýšení počtu zastupitelů už schválila rada kraje.

Rada kraje rozhodla na základě zákona o krajích, který stanovuje podmínky pro počet zastupitelů kraje. Rozhodující pro jeho stanovení je počet obyvatel kraje k 1. lednu roku, v němž se konají volby. „K 1. lednu 2024 měl Plzeňský kraj podle informativních přehledů zpracovaných Ministerstvem vnitra ČR 631 166 obyvatel. Z toho vyplývá počet volených zastupitelů pro podzimní krajské volby na 55,“ informovala mluvčí kraje Eva Mertlová. Pro předchozí volební období byl rozhodující počet 589 899 obyvatel k 1. lednu 2020, kdy se konaly poslední krajské volby.

V krajích do 600 000 obyvatel má podle zákona zastupitelstvo 45 členů, což nyní platí kromě Plzeňského také pro kraj Vysočina a pro Karlovarský, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, a Zlínský kraj. V regionech nad 600 000 a do 900 000 obyvatel má zastupitelstvo členů 55, týká se to Jihočeského, Ústeckého a Olomouckého kraje. V krajích s více než 900 000 obyvatel je 65 zastupitelů, jde o kraje Středočeský, Jihomoravský a Moravskoslezský. Pětašedesátičlenné zastupitelstvo má také Praha.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky zastupitelstvo kraje, počet členů zastupitelstva, krajské zastupitelstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet členů zastupitelstva Plzeňského kraje se po volbách zvýší ze 45 na 55. Důvodem je nárůst obyvatel v regionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.