Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Naposledy se před velkou rekonstrukcí otevře pro návštěvníky slavný dům Huga Semlera, kde se psala historie

Poslední příležitost, jak v Plzni spatřit těsně před zahájením kompletní rekonstrukce interiér od světoznámého architekta Adolfa Loose v bývalém domě Huga Semlera na Klatovské 19, budou mít účastníci komentovaných prohlídek. Ty se uskuteční v sobotu 20. a v neděli 21. dubna. V objektu pak vznikne nová zážitková expozice na téma osvobození jihozápadních Čech spojeneckými vojsky. Práce by měly začít už v červenci.

Město chce objekt zrekonstruovat a přestěhovat tam Pattonovo muzeum. Na dvůr by se měl přesunout ze svého stanoviště v zoo také třicetitunový tank Sherman, který daroval Plzni vnuk generála Pattona. Stěhování tanku bude představovat velké dopravní manévry. Samotný tank pak do dvora rekonstruovaného objektu zvedne jeřáb přes budovu a střechy domu. Uvnitř objektu by měla být zážitková expozice se simulací náletu na Škodovku.

„V rozpočtu máme na kompletní rekonstrukci Klatovské 19 připravenu částku 296 milionů korun. Jsem přesvědčen, že je to investice, která má smysl. Nejde jen o architektonicky cenný byt od Loose, ale v tomto domě se také psaly dějiny Plzně. A kde jinde připomínat historické okamžiky, než právě zde,“ uvedl primátor Roman Zarzycký (ANO). V roce 1939 rodina Semlerových emigrovala do Kanady a dům zabrali němečtí okupanti, kteří tam zřídili velitelství wehrmachtu. Na konci války 6. května 1945 byla ve 14:15 v pánském salonu podepsána kapitulace německé posádky. Německý generál Georg von Majewski se po podpisu listin na místě zastřelil.

„Dům Huga Semlera je jedním ze dvou dochovaných interiérů v Plzni navržených architektem Adolfem Loosem, kde se příležitostně, několikrát ročně, konaly komentované prohlídky, přestože doposud nebyl rekonstruován. Hudební salón se stěnami obloženými překrásným mramorem fantastiko i vestavěný nábytek dýhovaný jilmovým dřevem působí naprosto úchvatně i v původním, dalo by se říct zaprášeném, stavu. Už teď se těším na to, až budou zářit ve své plné kráse,“ říká náměstkyně primátora pro cestovní ruch Lucie Kantorová (ANO).

Chci, aby návštěvníci viděli byt a měli k tomu i zábavnou show, říká oblíbený průvodce po Loosových interiérech

Jiří Petrásek není ledajaký průvodce. Každá prohlídka Loosovým interiérem, kterou velmi poutavým a zábavným způsobem vede, končí potleskem a úsměvy na tvářích návštěvníků. To je také pro něj ta největší odměna. Sám o sobě říká, že jeho negativní...

Na první pohled celkem nenápadný objekt na Klatovské třídě 19 vznikl spojením hned dvou domů, a to na pokyn významného plzeňského průmyslníka Šimona Semlera. Jeho podnikání zahrnovalo obchodování stavebním dřívím a zpracování výrobků z tažného drátu v továrně ve Vochově u Stříbra. Na adrese v centru Plzně, na bujně se rozšiřující Klatovské třídě, se rozhodl zřídit sídlo své firmy.

V přízemí domu byly kanceláře s jednací místností, o patro výše následovaly soukromé prostory rodiny. A právě tam se dochovaly interiéry navržené architektem Adolfem Loosem, a to v podobě mramorového hudebního salonku pro rodinu Šimonova nejstaršího syna Huga, který se na této adrese rozhodl zůstat. Jeho mladší bratr Oskar se posléze rozhodl pro přestavbu domu na Klatovské 110, dnes známé jako Semlerova rezidence.

„O tom, co mají s rodinou společné gramofony nebo letci RAF, se návštěvníci dozvědí na prohlídkách 20. a 21. dubna, po kterých se tento historie plný dům uzavře na delší dobu veřejnosti, aby byl po rozsáhlé rekonstrukci představen jako sídlo muzea osvobození Plzně,“ zve na poslední prohlídky před rekonstrukcí Magdalena Černá, manažerka projektu Adolf Loos Plzeň.

Semlerovi se po válce do Plzně vrátili, ale po roce 1948 a nástupu komunistů znovu opustili republiku. Jejich potomci žijí v Kanadě a v Austrálii. Do roku 2002 sídlila na Klatovské 19 armáda, aktuálně je objekt v majetku města.

Jak moc se celý objekt změní? 

A jak bude vypadat objekt po rekonstrukci? „V suterénu provede návštěvníka válečnou Plzní, ukáže mu výrobu zbraní ve Škodovce, dá nasát atmosféry bombardované Plzně, kterou umocní simulátor válečného krytu. Z válečné Plzně návštěvníci vystoupají do prostoru s projekcemi o plzeňském povstání, osvobození i konci války v Plzni a v Evropě. Lidé se seznámí s pobytem americké armády na západě Čech a podobně,“ uvedla náměstkyně pro oblast školství a cestovního ruchu Lucie Kantorová (ANO).

V prvním patře už si návštěvníci budou moci prohlédnout luxus v podobě zrestaurovaného prvorepublikového interiéru Adolfa Loose. Seznámí se s jeho osobností i s příběhy plzeňských rodin, pro které tvořil. Často se jednalo o židovské podnikatele. Na Klatovské bydlela slavná rodina Semlerových.

Druhé patro se podle návrhu bude věnovat poválečné atmosféře a skepsi z nové totality. Část expozice se zaměří také Slavnosti svobody, veterány druhé světové války, jejich příběhy a prezentaci darů, které muzeu během svých návštěv Plzně věnovali. Obsahovou stránku muzea připravuje Plzeň – TURISMUS, který provozuje Patton Memorial Pilsen.

Do celého světa se vyvážely luxusní pozlacené gramofonové jehly z továrny slavného plzeňského průmyslníka

Gramofonové jehly vyvážené do celého světa pod značkou SEM začala v roce 1927 vyrábět továrna talentovaného plzeňského podnikatele Oskara Semlera. Jeho otcem byl vážený průmyslník a ocelář Simon Semler. A v rodinné tradici pokračoval i další...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch, Zuzana Duzbabová

Štítky Loosovy interiéry, dům Huga Semlera, rekonstrukce domu, Klatovská 19, komentovaná prohlídka, podpis kapitulace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naposledy se před velkou rekonstrukcí otevře pro návštěvníky slavný dům Huga Semlera, kde se psala historie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.