Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Festival světla Blik Blik rozzáří ulice západočeské metropole, muzeum i unikátní kaolinový důl

Už tento pátek a sobotu ožije Plzeň festivalem světla BLIK BLIK. V pořadí osmý ročník nabídne dosud nejrozsáhlejší program. Ústředním tématem budou Prameny, reprezentované plzeňskými řekami i odkazem na dědictví předků. Celkem 14 venkovních instalací mezinárodně uznávaných i místních umělců budou k vidění zdarma. Placené budou dvě interiérové expozice. Jedna v kreativní zóně DEPO2015 a druhá v Muzeu církevního umění. Novinkou pak budou "ozvěny" festivalu 6. a 7. dubna v bývalém kaolinovém dole v Nevřeni.

Loni festival navštívilo 50 000 návštěvníků a pořadatelé i letos očekávají velký zájem. Trasa s ohledem na zvolené téma povede z velké části podél plzeňských řek Mže a Radbuzy.

Na dvě interiérové instalace v DEPO2015 a také na rozsáhlou výstavu Light Scapes japonského umělce Yasuhira Chida v Muzeu církevního umění plzeňské diecéze je nutné zakoupit vstupenku. Expozice Light Scapes je ve střední Evropě dosud nejrozsáhlejší výstavou jednoho z nejuznávanějších světelných umělců současnosti. Otevřena bude do 21. dubna.

„Na Mži se vzedme obří vodní stěna, na které dvojice francouzských umělců Jérémie Bellot a Ena Eno rozehraje světelnou optickou iluzi s názvem Seat of Illusions. V imaginární vodní hladinu promění Šafaříkovy sady v centru města dílo Aftereal japonského umělce Yasuhiro Chida. Prameny ve smyslu zdroje přestaví v DEPO2015 ve své instalaci Wood Wide Web výtvarník ATI Sphere. Jeho Interaktivní videoprojekce je lesní paralelou k lidskému internetu a nadchne především dětské návštěvníky,“ láká na akci Lucie Lobotková z pořádající kreativní zóny DEPO2015.

Letos pořadatelé přichystali i tři videomappingy, a to na fasádě Studijní a vědecké knihovny nebo na průčelí obchodního centra Olympia, kam pojede po 15 minutách kyvadlová doprava od zimního stadionu.

„Jsem ráda, že Plzeň ožije festivalem světla pro tisícovky Plzeňanů i turistů, kteří si budou moci vychutnat mimo jiné i úryvky klasické hudby od našich velikánů vyprávěné současnými technologiemi,“ sdělila radní pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková (ANO).

Jedna z interiérových instalací vznikla na počest skladatelů Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka k Roku české hudby. V Symfonii24 propojuje autor světelné instalace s klasickou hudbou, kterou smíchal s elektronickými žánry do šestiminutové kompozice.

V doprovodném programu festivalu bude pro rodiny s dětmi připraven workshop Dragonflies, na kterém si každý může vyrobit vlastní světélkující vážku. Festival bude tradičně doprovázet také výstava. Letos představí pod názvem Endemic Monsters své aktuální dílo malíř, typograf, grafik, designér a hudebník František Štorm.

„Novinkou tohoto ročníku jsou „ozvěny“ festivalu BLIK BLIK, které se uskuteční 6. a 7. dubna v neobvyklém prostředí kaolinového dolu Centra Caolinum Nevřeň. Návštěvníci se tak mohou těšit na první festival světla v podzemí,“ dodala Lobotková.

Na dvě interiérové instalace v DEPO2015 (Symfonie 24 a Interaktivní stěna Exposure_03) a také na rozsáhlou výstavu Light Scapes japonského umělce Yasuhira Chida v Muzeu církevního umění plzeňské diecéze je nutné zakoupit vstupenku. Expozice Light Scapes je ve střední Evropě dosud nejrozsáhlejší výstavou jednoho z nejuznávanějších světelných umělců současnosti. Otevřena bude do 21. dubna.

Ohodnoť článek

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky blikblik, festival světla, světelné instalace, DEPO2015, tipy na výlet, umění ve veřejném prostoru, Prameny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival světla Blik Blik rozzáří ulice západočeské metropole, muzeum i unikátní kaolinový důl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.