Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dronaři z Plzně zdaleka nevládnou jen obloze, teď podnikli speciální misi s ponorkou pod hladinou Boleváku

Tým plzeňských dronařů zdaleka nevládne jen obloze, ale pomocí ponorek také podniká výpravy pod vodní hladinu. Na žádost vodohospodářů ze Správy veřejného statku města Plzně prozkoumal za pomoci ponorky výpust Velkého boleveckého rybníka v hloubce šesti metrů. Mechanismus výpusti kontrolou prošel a vodohospodáři se tak po 13 letech od poslední rekonstrukce vypouštěcí šachty rybníka přesvědčili o jejím stále dobrém technickém stavu.

„Inspekční práce jsou po spolupráci s integrovaným záchranným systémem další důležitou aktivitou plzeňských dronařů. Před deseti lety, když Správa informačních technologií města Plzně nakoupila první drony, byla Plzeň průkopníkem v inspekcích mostních konstrukcí, technologií a infrastruktury. Posouváme se stále dopředu a dnes už mají Drony SIT v portfoliu i několik inspekcí pod vodní hladinou,“ zdůraznil radní města Plzně Daniel Kůs (Piráti), jenž má v gesci oblast Smart Cities a podporu podnikání.

„Velký Bolevecký rybník je kvůli složité správě pod dohledem mnoha odborníků, počínaje rybníkáři až po hydrobiology, a je skvělé, že nyní jim pomáhají s nejmodernějšími technikou i ‚ajťáci‘ z městské SIT,“ řekl náměstek primátora pro dopravu a životní prostředí Aleš Tolar (STAN).

Pod hladinu Boleváku vyrazili dronaři s podvodním dronem. „Jde o ponorku BlueROV2, kterou nevyužíváme tak často jako drony, s nimiž létáme několikrát týdně. Inspekce byla v tomto ohledu jiná a trochu náročnější. Při řízení ponorky musíme být velmi opatrní a přesní. Známe jen hloubku ponoru a orientaci z magnetometru, proto je potřeba jistá dávka představivosti. Pohyb nám ztěžovala i špatná viditelnost ve vodě, navíc má ponorka za sebou kabel, který nesmíme za nic zachytit nebo zamotat,“ sdělil Josef Navrátil, ředitel úseku Drony SIT.

I přes zhoršenou viditelnost v šesti metrech pod hladinou se podařilo prozkoumat obě česle na vypouštěcí šachtě Velkého boleveckého rybníka. „Požádali jsme kolegy ze Správy informačních technologií o inspekci. Potřebovali jsme prozkoumat výpust rybníka a ověřit její technický stav. Od její rekonstrukce v roce 2011 nebyla kontrolována. Díky záběrům z ponorkové kamery jsme viděli, že obě česle jsou v pořádku, jak kovové, tak ty dřevěné,“ zhodnotil Martin Gregar, vedoucí oddělení vodního hospodářství a rybářství Správy veřejného statku města Plzně.

Ponorka ovšem měla během své mise i další úkol. Kromě inspekce výpusti byl v plánu i průzkum vodních rostlin. „Budeme rádi, když se s dronaři domluvíme na dalším ponoru, tentokrát bychom chtěli nahlédnout na dno Seneckého rybníka, které je z pohledu vodních rostlin velice rozmanité a vzhledem k menší hloubce budou viditelnost a podmínky příznivější,“ doplnil Martin Gregar.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa informačních technologií města Plzně, SITMP

Štítky dronaři, tým dronařů, ponorka, podvodní dron, výpusť Boleváku, podvodní mise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dronaři z Plzně zdaleka nevládnou jen obloze, teď podnikli speciální misi s ponorkou pod hladinou Boleváku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.