Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Z opuštěné budovy bývalé konzervatoře se po rekonstrukci za 126 milionů stane radnice MO Plzeň 4

Historický objekt bývalé plzeňské konzervatoře na Doubravce, opuštěný od roku 2017, projde rozsáhlou rekonstrukcí za 126 milionů korun. Budova se pak stane novým sídlem Městského obvodu Plzeň 4. Úředníci by se měli do opraveného objektu nastěhovat za 19 měsíců. Doubravecká radnice sídlí dlouhodobě v nevyhovujících a stísněných prostorech. Rekonstrukce budovy odstartovala v úterý 12. března poklepáním na základní kámen.

„Zachraňujeme budovu, která je významná nejen svou velikostí a umístěním, ale také svou historií. Věřím, že rekonstrukce, na kterou jsme poskytli finance z přebytku rozpočtu, přinese důstojné zázemí úřadu městského obvodu i pamětním deskám, které vzpomínají na oběti náletu ze 17. dubna 1945 a plzeňské piloty v řadách RAF. Chceme, aby budova opět ožila a znovu se stala výstavní skříní Doubravky,“ řekl primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO). Chátrající budova základní školy z roku 1902 patří mezi jednu z nejstarších na Doubravce.

Historickou budovu čeká velký stavební zásah, kdy se vybourá sociální zázemí na obou stranách vnitřního traktu. Dále budou odstraněny původní dlažby, části příček a vybudují se nové otvory pro dveře. Stávající stropní konstrukce zůstanou. Z důvodu napadení krovu dřevokaznými škůdci budou vyměněny všechny dřevěné části, odstraněna krytina včetně konstrukce a všechny prvky krovu. Počítá se také se sanací a izolací budovy proti spodní vodě a vlhkosti. Vstup do objektu bude z Habrmannova náměstí, nahradí původní dva boční vchody.

„Ve zvýšeném prostoru bývalé tělocvičny v historické budově vznikne vstupní hala se schodištěm. Návrh zachovává základní vnitřní hodnoty staré budovy, tedy přirozené osvětlení podélné chodby a prostory obou schodišť. Ta se stanou součástí navržené přístavby. Díky přístavbě zvýšíme kapacitu a prostory objektu,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti). Dostavba je navržena ze dvora od jihovýchodu vsunutím nového objektu mezi obě boční křídla historické budovy, výškově bude nižší než hlavní korunní římsa původní školy.

„V rámci ploché střechy dostavby přirozené denní světlo osvítí celý vnitřní prostor dvorany s panoramatickými výtahy, stávajícími schodišti a přiléhajícími chodbami. Podél jihovýchodní fasády dostavby vznikne veřejné prostranství se stromořadím, zálivy s lavičkami a městským mobiliářem, navazovat na něj bude parkoviště pro 33 vozidel. Mezi budovou a zahradou bude umístěn památník československým letcům a obětem náletu,“ doplnil Pavel Bosák.

Radnice na Doubravce usiluje o důstojné zázemí už více než 15 let. Nyní sídlí ve dvou budovách, a sice v Mohylové ulici a pak v sousedním objektu, za nějž platí obvod komerční nájem. „Kromě zázemí pro kanceláře vznikne díky rekonstrukci i víceúčelový reprezentační sál pro svatby a další společenské a kulturní akce, bude tam také nový pracovní sál zastupitelstva,“ přiblížil starosta čtvrtého městského obvodu Tomáš Soukup (ANO). Ke stěhování úřadu na novou adresu by mělo dojít ke konci příštího roku. Na akci se částkou 25 milionů korun podílí Městský obvod Plzeň 4.

Ohodnoť článek

Foto Eva Barborková

Štítky radnice MO Plzeň 4, radnice na Doubravce, rekonstrukce budovy, bývalá konzervatoř, MO Plzeň 4

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z opuštěné budovy bývalé konzervatoře se po rekonstrukci za 126 milionů stane radnice MO Plzeň 4  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.