Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Podle průzkumu Prazdroje zdražilo čepované pivo po růstu DPH 62 procent hospod o 2,80 Kč na půllitr

Čepované pivo po lednovém zvýšení DPH zdražilo 62 procent restaurací a hospod, a to v průměru o 2,80 Kč na půllitr. Zbylých 38 procent zatím ceny nezvýšilo, hlavně kvůli obávám z odlivu hostů a jejich menších útrat. Vyplývá to z průzkumu Plzeňského Prazdroje mezi 3400 hospodami v ČR, jehož výsledky teď pivovar zveřejnil.

Podle průzkumu nehrozí další vlna zavírání hospod, letos podle něj zavření restaurace plánují dvě procenta provozovatelů. Téměř 12 procent omezí otvírací hodiny nebo sníží počet otvíracích dní, a to hlavně v zimě před sezonou. Hospody ale plánují také zavádět novinky a vylepšovat služby, které mají udržet současné nebo přivést nové zákazníky, plyne z průzkumu.

„Letošní data Dotykačky pro Prazdroj ukazují, že ke zdražení se zatím neodhodlaly zdaleka všechny restaurace a hospody - 38 procent podniků ceny čepovaného piva ponechalo na prosincové úrovni. V průměru se tak zvýšily ceny čepovaného piva napříč trhem o 2,80 koruny na půllitr," řekl mluvčí největšího tuzemského pivovaru Zdeněk Kovář.

Skoro třetina hospodských, 30 procent se teď podle průzkumu nejvíce bojí odlivu hostů a čtvrtina, 24 procent, menších útrat. „Ale na prodejích piva v první měsících vidíme, že setkávání se s přáteli v hospodách je pro Čechy důležité a že nenechají 'své' podniky padnout," řekl obchodní ředitel Prazdroje Roman Trzaskalik. Hospodské trápí nedostatek personálu. Asi 18 procent majitelů a provozovatelů má podle průzkumu obavu, že pohostinství už není tak atraktivní. Proto se téměř desetina z nich rozhodla, že bude v provozovnách pomáhat s obsluhou.

Téměř 21 procent hospod a restaurací plánuje letos podle Trzaskalika zavést novinky, nejvíce v nabídce jídel a nápojů, další plánují speciální akce pro zákazníky nebo vylepší interiéry a exteriéry se zahrádkami. Podle obchodního ředitele má letos Prazdroj na podporu hostinců připraveno zhruba 450 milionů korun do výčepního vybavení, spolufinancování nových fasád a úprav interiérů a na školení personálu i majitelů. Klíčový je program Pivní gastro akademie, což je dvoudenní intenzivní kurzy pro celé týmy restaurací a hospod.

O Pivní gastro akademii je velký zájem

„Naživo majitele a provozovatele učí špičkoví profesionálové z oboru vše od ekonomiky provozu přes aktuální gastronomické trendy, digitální marketing, vedení lidí až po další oblasti pro co nejlepší fungování restaurace. Výčepní personál pak prochází školením čepování a péče o pivo i komunikace s hosty. Kuchaři se školí v aktuálních kuchařských trendech, v praktických nácvicích vaření, ve skladbě menu a kalkulací jednotlivých jídel,“ říká Libor Jordán, který má v Prazdroji na starost rozvoj partnerských hospod a restaurací.

Projekt má již sedmiletou historii. Za celou dobu jím naživo prošlo zhruba 450 hospod a restaurací, což představuje téměř 1400 profesionálů, kteří se pohybují v gastronomii. Výrazně akceleroval v době po covidu a nyní je o něj velký zájem. „Hospodští zjistili, že jim pomáhá reagovat na velmi rychlé změny na trhu, lidé teď totiž mnohem více zvažují, kde utratí své peníze, a vyžadují stále vyšší kvalitu služeb,“ doplňuje Libor Jordán.

Program má prokazatelné výsledky. Po absolvování akademie hlásí hospodští zvýšení prodeje piva o zhruba 10 procent díky proškolenému výčepnímu, 10 procent úspory nákladů na jídla díky efektivnímu nakládání se surovinami a správně sestavenému menu a také o 23 procent více fanoušků na sociálních sítích, díky zlepšení digitální komunikace.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Plzeňský Prazdroj

Štítky pivovar Prazdroj, Plzeňský Prazdroj, zvýšení DPH, hospody, zavírání hospod, zdražování piva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle průzkumu Prazdroje zdražilo čepované pivo po růstu DPH 62 procent hospod o 2,80 Kč na půllitr  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.