Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nové díly pro ovládání reaktorů jaderné elektrárny Dukovany za necelou miliardu korun dodá Škoda JS

Zakázku za téměř jednu miliardu korun získala plzeňská strojírenská společnost ŠKODA JS, která patří mezi přední evropské společnosti v oboru jaderné energetiky. V letech 2025 – 2028 dodá nové sady pohonů regulačních kazet pro jadernou elektrárnu Dukovany. Jedná se o prvky horního bloku reaktoru, které zajišťují jeho stabilní výkon, případně umožňující regulaci.

Hodnota kontraktu, který společnost uzavřela na základě vítězství ve veřejné soutěži se blíží k jedné miliardě korun. Kompletní dodávka včetně opce se týká celkem 98 těchto strojírenských sestav. Ty jsou několik metrů dlouhé, z nerezové oceli, vyrobené s minimálními tolerancemi a vyžadující mimořádnou spolehlivost. Ze strany plzeňské firmy nejde o první dodávku. Do Dukovany už Škoda JS v minulosti dodala 116 kusů zařízení tohoto typu.

„Pohony regulačních prvků určené pro systém kontroly a řízení reaktoru VVER 440 patří mezi naši důležitou sériovou produkci. Mimo Dukovany je dodáváme i do několik ukrajinských elektráren. Momentálně je připravena k expedici jejich sada do Rovenské jaderné elektrárny,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ŠKODA JS František Krček.

„Dodávky nových pohonů pro JE Dukovany jsou časově rozděleny do šesti samostatných etap počínaje rokem 2025. Jde o naši další významnou referenci a vzhledem k tomu, že se počítá s minimálně šedesátiletým provozem dukovanské elektrárny, je v případě našeho úspěchu ve veřejné soutěži pravděpodobné jejich pokračování,“ dodal místopředseda představenstva a obchodní ředitel ŠKODA JS Petr Altschul.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Škoda JS

Štítky Škoda JS, jaderná elektrárna, elektrárny Dukovany, zakázka za miliardu, ovládání reaktorů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové díly pro ovládání reaktorů jaderné elektrárny Dukovany za necelou miliardu korun dodá Škoda JS  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.