Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

K veřejnému montážnímu stojanu na opravu kol si zlodějíčci chodili krást nářadí jako do samoobsluhy

Přesně po 987 dnech fungování odstranili zklamaní plzeňští příznivci cyklistiky veřejný montážní stojan sloužící pro opravu kol. Speciálně vyrobený stojan byl umístěný u areálu papírny v Plzni na Slovanech. Teď už tam ale stojan nenajdete. A důvod? Neznámí pachatelé totiž ze stojanu opakovaně kradli nářadí, až lidem ze spolku Plzeň na kole došla trpělivost a celé zařízení raději demontovali.

Iniciátorem vzniku prvního plzeňského montážního stojanu byl Jan Lüftner. Ten se pro veřejný montážní stojan nadchnul při návštěvě Hradce Králové. „Jakožto technika mě praštil do očí veřejný montážní stojan. Byl jsem smutný, že tohle v Plzni ještě nemáme. Jedná se o robustní železnou trubku s držáky, na kterou můžete za sedlo pověsit svoje kolo. U stojanu je většinou pumpa na foukání kol a hlavně základní nářadí na opravu kola. Aby nářadí zůstalo tam, kde je, tak je na ocelových lankách. Ty tedy trošku zhoršují manipulaci, ale není to nic, co by uživatele nějak zásadně omezilo,“ popsal montážní stojan Jan Lüftner.

Když cyklista zjistil, kolik takový stojan stojí, raději se rozhodl, že ho vyrobí sám. A to se mu také podařilo. Krásný stojan se žlutým lakem osazený nářadím se podařilo spolku Plzeň na kole instalovat u papírny v červnu 2021. Nechyběla ani informační cedulka s odkazem na videa obsahující postupy, jak si opravit kolo. Těchto sedm instruktážních videí rovněž vytvořili členové cyklistického spolku. „Od této chvíle byl stojan v provozu. No, tedy vlastně začal nekonečný boj s pochybnými existencemi, které si pletly stojan s „nákupákem“ a stále dokola kradli nářadí,“ říká smutně Jan Lüftner.

Průběžně ze stojanu pachatelé odcizili:
5x imbusové klíče
4x stavitený klíč
4x pedálový klíč
2x pumpičku
1x křížový šroubovák
1x plochý šroubovák

Cyklisté ze spolku začali získávat tvrdé provozní zkušenosti. Poprvé už po dvou měsících někdo potřeboval imbusy. Po dalším půlroce se někomu líbil stavitelný klíč a pedálový klíč. „Toto pokračovalo dál a dál. Nářadí jsme samozřejmě stále dokola doplňovali, přeřezaná lanka opravovali. Až nás to přestalo bavit a stojan jsme deinstalovali. Kromě nářadí, které někdo stále rozkrádal, nás k tomu vedlo i to, že jsme neměli žádnou zpětnou vazbu a ta lokace v rámci areálu nám nakonec vlastně nepřišla až tak fajn,“ uvedl autor montážního stojanu. Do nákupu ukradeného nářadí cyklisté investovali šest tisíc korun.

„Mrzí mě osobně, že toto musí být aktivistická činnost, že to není něco, co by automaticky podporovalo město. Je to smutné zkusili jsme to. A dopadlo to taj, jak to dopadlo. Teď máme nějaké další tipy na místa, kde bychom chtěli stojan znovu umístit. Přeci jen tak nebude ležet ladem. Chceme najít vhodnější a kamerově hlídané místo. Tak uvidíme. Třeba nám někdo pošle zajímavý tip na bezpečné umístění,“ uvedl cyklista s přezdívkou Lift.

Pilotní projekt autora stojanu přivedl k vytvoření nástěnné verze montážního stojanu. „Tyto stojany jsem vytvořil již dva a byly jimi obdarováni plzeňští cyklo zaměstnavatelé (soutěžní kategorie o nejlepšího cyklo zaměstnavatele) v rámci akce Do práce na kole 2022 a 2023, kteří je ve svých prostorách využívají pro své zaměstnance,“ dodal Jan Lüftner.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Lüftner

Štítky montážní stojan, oprava kol, cyklistika, krádeže nářadí, nářadí na opravu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Vileta

Lidi ukradnou i to co nepotřebují, natož pak užitečné nářadí. Navrhuji stojan umístit pod okna nějaké služebny městské policie a bezpečnostní lanka, která při přestřižení okamžitě spustí alarm.

Středa, 6. března 2024, 22:04Odpovědět

K veřejnému montážnímu stojanu na opravu kol si zlodějíčci chodili krást nářadí jako do samoobsluhy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.