Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Slavný přívoz přes Berounku v Darové je v provozu celoročně. Převeze dva osobáky nebo auto do osmi tun

Proslulý přívoz přes řeku Berounku v Darové na Rokycansku získá i letos od Plzeňského kraje příspěvek ve výši 370 000 korun na fungování, rozvoj a částečné pokrytí nákladů. Jde o jeden ze tří posledních přívozů přes Berounku mezi Plzní a Prahou.

„Za období provozu dvanácti měsíců loňského roku využilo přívoz cca 20 tisíc osob a 14 tisíc automobilů. V roce 2023 činily tržby za převoz 561 390 Kč a v roce 2024 jsou plánovány ve výši 700 tisíc Kč. Celkové náklady jsou vyčísleny na 1,92 milionu korun,“ informoval Pavel Čížek (STAN), náměstek hejtmana pro oblast dopravy.

Zbylé finanční prostředky na provoz přívozu zajistí z vlastních zdrojů a za poskytovanou službu obec Břasy. „Provoz přívozu byl v minulém roce zajištěn celoročně po všechny dny v týdnu a byla ponechána i prodloužená provozní doba od 5 do 20 hodin,“ konstatoval náměstek hejtmana Čížek. Projekt podporuje Plzeňský kraj od roku 2014. Prodloužená doba provozu přívozu je už třetím rokem. Na prámu se střídají tři převozníci. Prám je upoutaný na ocelové lano napnuté přes řeku, je tažený elektrickým pohonem.

Od ledna se zvýšila cena za převoz osobního auta z 20 na 30 korun, osoba zůstala na deseti korunách, jízdní kolo je zadarmo. Nákladní vozy do osmi tun, které ani obec moc převážet nechce kvůli složitosti nakládky, platí místo 80 korun 100 Kč. Na prám se vejdou dvě osobní auta, za hodinu jich lze převézt 24.

Přívoz ale rozhodně není jen velkou turistickou atrakcí, i když to tak na první pohled vypadá. Jde o dopravně ryze praktickou a důležitou službu. Využitím přívozu se totiž významně zkracuje cesta z oblasti kolem Radnic do Nynic, Třemošné nebo plzeňských částí Košutka či Lochotín. Kdyby přívoz nejezdil, musela by auta najet navíc skoro o 25 kilometrů.

Obec Břasy investuje každoročně do údržby, obnovy a revizí přívozu statisíce korun. Letos na jaře má navíc s krajskou správou silnic v plánu opravit 200 metrů cesty od převoznického domku k přívozu asi za tři čtvrtě milionu korun. Vzniknout by tam mělo i parkoviště. Na celé Berounce už jsou jenom tři říční přívozy. Kromě toho v Darové jsou další v provozu v Nadrybech a u Berouna. Fungují od června do září. Dříve jich bylo mezi Plzní a Prahou přes 50.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Obec Břasy

Štítky Přívoz Darová, řeka Berounka, Rokycansko, obec Břasy, Plzeňský kraj, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavný přívoz přes Berounku v Darové je v provozu celoročně. Převeze dva osobáky nebo auto do osmi tun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.