Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Turisté opět objevují kouzlo Plzně, loni se jich ve městě ubytovalo 313 tisíc. Vytvořili rekord v počtu přenocování

O devatenáct procent více turistů přespalo loni v plzeňských hotelech a penzionech ve srovnání s předchozím rokem. Celkem v Plzni v roce 2023 přespalo 313 tisíc turistů. Uplynulý rok se tak stal v počtu přenocování doposud nejúspěšnějším v historii. Západočeská metropole zároveň přivítala 2,5 milionu jednodenních návštěvníků.

„Jsem rád, že Plzeň má turistům co nabídnout a pevně věřím, že už brzy toho bude ještě více. Těsně před realizací máme několik projektů, které nabídku směrem k občanům i návštěvníkům města ještě zpestří. Jedním z nich bude i nové zážitkové muzeum na Klatovské 19, které se věnuje období druhé světové války a které připravuje právě Plzeň – TURISMUS. Chtěl bych vyzdvihnout i přínos Slavností svobody a naší krásné zoologické zahrady, kterou stále zlepšujeme a nyní i rozšiřujeme,“ říká primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Počet turistů v Plzni se vrací k předcovidovým číslům. Podle předběžných dat Českého statistického úřadu se tu v loňském roce ubytovalo 313 tisíc turistů, což je pouze o šest procent méně než v roce 2019. Turisté v Plzni vloni strávili rekordních 575 tisíc nocí. Zatímco v roce 2019 přijelo ze zahraničí 57 procent hostů, aktuálně je poměr domácích a zahraničních návštěvníků více méně vyrovnaný.  Třetina turistů, kteří v roce 2023 zamířili do Plzeňského kraje, si pro svůj pobyt vybrala Plzeň. 

Stejně jako jiná města, tak i Plzeň přišla během pandemie koronaviru o značnou část turistů ze zahraničí. „Ty se nám v posledních letech díky marketingovým aktivitám cíleným na domácí trh podařilo nahradit hosty z tuzemska. V uplynulém roce jsme zaznamenali nejen rekord v celkovém počtu přenocování. V Plzni se zároveň ubytovalo přes 160 tisíc Čechů, čímž se nám podařilo překonat dosavadní maximum,“ vysvětluje náměstkyně primátora pro cestovní ruch Lucie Kantorová (ANO).

Město Plzeň začínají znovu objevovat i zahraniční turisté. Nejvíce hostů z ciziny přijelo tradičně ze sousedního Německa, bylo jich přes 65 tisíc. Mimo sousední státy se do TOP 5 zdrojových zemí vrátil Tchaj-wan. Vedle turistů ubytovaných v hotelech a penzionech přijelo podle analýzy geolokačních dat mobilních operátorů v roce 2023 do Plzně 2,5 milionu jednodenních návštěvníků.  Vysoký zájem o destinaci dokládá i návštěvnost turistických cílů, která se držela na hodnotách roku 2022 nebo mírně rostla. Prohlídkové trasy a akce Plzeňského Prazdroje loni navštívilo více než půl milionu osob.

„Po uvolnění cestovních restrikcí byl zejména v městských destinacích očekáván spíše pokles návštěvnosti z Česka, proto je pro nás důležité, že se daří českou klientelu v Plzni udržet. Do budoucna není primárním cílem neustálý růst návštěvnosti. Naší snahou je rozprostřít návštěvnost i do méně vytížených termínů a prodloužit dobu pobytu. Zcela zásadní je samozřejmě také kvalita služeb. Jenom spokojený turista se vrací,“ doplňuje ředitelka organizace Plzeň – TURISMUS Zuzana Koubíková. Nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Plzni je pivovar Plzeňský Prazdroj a ZOO. 

Loni navštívilo Plzeňský Prazdroj téměř 600 tisíc turistů. Ze zahraničí přijelo nejvíce Němců, Taiwanců a Jihokorejců

Na návštěvu do pivovaru Plzeňský Prazdroj zavítalo loni 530 tisíc turistů. To je o 13 procent více než v předchozím roce. Zájem návštěvníků vzrostl nejen o prohlídkové trasy, zážitkové programy a kulturní akce přímo v areálu pivovaru, ale také o...

Ohodnoť článek

Foto Visit Plzeň

Štítky turistický ruch, počet turistů, počet přespání, návštěvníci Plzně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté opět objevují kouzlo Plzně, loni se jich ve městě ubytovalo 313 tisíc. Vytvořili rekord v počtu přenocování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.