Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

U všech labutí s krky nepřirozeně pokroucenými do esovitého tvaru se potvrdila otrava olovem

Otravu labutí olovem potvrdily výsledky rozboru odebraných vzorků v Plzni a v Praze. Několika labutím se nepřirozeně zkroutil krk do velkého esovitého tvaru. Existovalo podezření, že by tyto zdravotní problémy mohla způsobit otrava olovem. Vzorky labutí velkých zkoumali experti z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice.   

Na univerzitu putovalo v balíčku na vyšetření celkem pět vzorků od labutí velkých! Jeden vzorek s podezřením na otravu olovem z Plzně, dva vzorky se stejným podezřením z Prahy plus jeden srovnávací vzorek jak z Plzně, tak z Prahy. Rozbory vzorků potvrdily, že všechny tři labutě s pokroucenými a odřenými krky mají ve vzorcích několikanásobně zvýšené hodnoty olova!

„V praxi to znamená, že v Plzni na Náplavce i řece Mži pod Lochotínskou lávkou tolik sledovaná a neobvykle se pohybující labuť s pokrouceným krkem do „S“ a amputovaným pravým křídlem, má zdravotní problémy způsobené otravou olovem. Přesněji, labuť musela při sběru potravy sebrat a polknout i olověnou rybářskou zátěž či brok. Ten pak nějakou dobu v jejím trávicím traktu uvolňoval toxické látky,“ vysvětlil Karel Makoň z plzeňského Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESOP).

To samé se muselo odehrát i v Praze na řece Vltavě, kde zvířecí záchranáři odchytili a odebrali vzorky od dvou úplně stejně pokroucených labutí se stejnými zdravotními příznaky, jako u labutě v Plzni. „Na dalším vyhodnocení vzorků se usilovně pracuje a hledáme v ČR i cizině někoho, kdo by nám pomohl nejenom získaná data rozklíčovat, ale i případně stanovit léčbu otrávených ptáků. Pokud tedy nějaká vůbec existuje,“ konstatoval Makoň.

Otravy olovem jsou známy nejen u vodních ptáků, ale i mrchožroutů, dravců a sov, kteří konzumovali olověnými broky střelenou zvěř a přiotrávili se rovněž pozřením broku.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky otrava olovem, pokroucené krky, labutě, zdravotní problémy labutí, odchyt labutí, rozbory vzorků

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U všech labutí s krky nepřirozeně pokroucenými do esovitého tvaru se potvrdila otrava olovem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.