Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ceny bytů nejrychleji klesaly v Plzeňském kraji, průměrná cena za metr čtvereční byla 61 800 korun

Zájem o koupi bytu nebo domu rapidně klesá. Na vině jsou vysoké sazby hypoték i růst cen energií a stavebních prací. Loni se jich dokonce prodalo nejméně od roku 2015. Na pokles poptávky zareagovaly také ceny nemovitostí, které během třetího čtvrtletí loňského roku v některých regionech klesly. Nejvíce pak v Plzeňském kraji, a to o více než pět procent.

Podle nejnovější analýzy Real Indexu poradenské a technologické společnosti Deloitte klesla cena bytů v Česku za loňské třetí čtvrtletí o 1,8 procenta na  89 300 korun za metr čtvereční.  Nejvyšší pokles napříč zemí zaznamenali v Plzeňském kraji (-5,4 %), Ústeckém (-3,3 %) a Karlovarském kraji (-1,8 %). Naopak nejvyšší růst si připsal Jihočeský kraj (17,9 %), Pardubický (11,7 %), Vysočina (10,1 %) a Liberecký kraj (10,0 %).  

„Třetí čtvrtletí loňského roku bylo ve znamení menšího počtu prodejů a dalšího poklesu cen. Až na výjimky nešlo o dramatický propad, ale spíše o pokračující trend, který před více než rokem odstartovala vysoká inflace i růst cen energií, zvyšování úrokových sazeb a rovněž i ceny stavebních prací. V důsledku těchto faktorů došlo ke snížení poptávky, což se projevilo na cenách bytů,” uvedl expert na nemovitostní trh z Deloitte Petr Hána.

Průměrná cena bytů ve třetím čtvrtletí 2023, zdroj: Deloitte

Aktuální průměrná cena bytu za metr čtvereční je v Plzeňském kraji 61 800 korun. V celorepublikovém srovnání je to 10 příčka. Levnější jsou byty už jen ve Zlínském, Moravskoslezském, Karlovarském a Ústeckém kraji.

„Třetí kvartál loňského roku se ještě nesl ve znamení vyčkání na lepší podmínky pro koupi nemovitosti. Vývoj realitního trhu tak zůstával bez výrazných změn, což například developery vedlo k různým slevovým a marketingovým nabídkám. Oproti bytům v cihlových a panelových domech jsou totiž ty nové pro kupující vždy atraktivnější, ale také dražší,” dodává Hána. 

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com | Zdroj Deloitte

Štítky ceny bytů, hypotéky, úrokové sazby, průměrná cena, prodej bytů, Real Index

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceny bytů nejrychleji klesaly v Plzeňském kraji, průměrná cena za metr čtvereční byla 61 800 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.