Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Opozice kritizovala plány města na rekonstrukci nechvalně proslulého činžáku. Problémem jsou parkovací místa pro budoucí nájemníky

Některým opozičním zastupitelům Plzně se zejména kvůli parkování nelíbí záměr města, zrekonstruovat za více než 100 milionů korun vybydlený a zdevastovaný dům v Resslově ulici 13. Nechvalně proslulý činžák s krvavou historií je už 15 let prázdný. Bývalý sirotčinec obývali později převážně romští a další sociálně slabí občané. Podle studie obnovy tam má vzniknout 29 bytů. Hotovo by mělo být už v roce 2026.

„Koncem roku budeme mít projekt a už koncem tohoto nebo začátkem příštího roku bychom soutěžili dodavatele a zahájili stavbu," uvedla radní pro oblast bytovou včetně sociálního a dostupného bydlení Světlana Budková (STAN). V rozpočtu má město 128 milionů Kč, což bude podle radní stačit, protože teď je velký zájem o stavební zakázky a konkurence více soutěžitelů jejich ceny stlačuje. „Takže budeme-li rychlí s přípravou, tak by se to mělo povést i u tohoto projektu,“ zdůraznila radní.

„Resslova 13 není na rekonstrukci vhodná. Když tam vznikne 29 bytů koncipovaných jako dostupné bydlení, tak to znamená, že tam k novým nájemníkům přibudou i auta, která nebudou mít kde zaparkovat, tak to není úplně nejvhodnější. Počítá-li se se sumou 128 milionů, tak vychází náklad na jednu ubytovací jednotku zhruba pět milionů korun. Staví se metr čtvereční asi za 70 000 korun. A je na vás, jestli to pokládáte za efektivní," upozornil na jednání městského zastupitelstva bývalý náměstek primátora David Šlouf (ODS).

Na jeho slova reagoval technický náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti) tím, že rekonstrukce objektů ani dostavba nevyžaduje nová parkovací místa nad rámec těch, která u domu jsou. Radní Budková ještě dodala, že město snížilo počet bytů z 35 na 29 a postaví parkoviště pro osm aut ve dvoře. Architekti a urbanisté podle Bosáka odmítají nová parkovací místa v centru, podle nich mají města směřovat k tomu, aby více lidí využívalo MHD a mikromobilitu.

„Resslova 13 je ostuda města a je třeba s ní něco dělat. A my jsme se rozhodli pro rekonstrukci, protože stavebně historický průzkum nám řekl, že samotné budově nic není," řekla Budková. Stavitel zřejmě ponechá jen obvodové zdi, zásadně upraví dispozice bytů, jež měly společná sociální zařízení. V domě přibude výtah. „Odstraníme nevzhlednou ruinu a zároveň zvýšíme počet městských bytů," doplnil Pavel Bosák s tím, že město má platnou územní studii pro celou lokalitu. Dodatečné parkování by mohlo být místo opuštěného Komorního divadla nebo v areálu bývalých mlýnů, což je leta nevyužitá plocha ve vnitrobloku za činžákem v majetku soukromých vlastníků. Ti v prostoru už před lety chtěli vbudovat obchodní centrum, což se jim ale nepodařilo.  

„My jsme se museli rozhodnout, co s tím domem budeme dělat, který je v tomto žalostném stavu už řadu let. Minulé vedení města vyhlásilo soutěž na prodej tohoto domu, který se nepodařilo realizovat,“ řekla Budková. Podle primátora Romana Zarzyckého (ANO) se ale současná koalice rozhodla, že si ho nechá. „Vidíme v něm potenciál. Zároveň komunikujeme s majiteli „Mlýnů“ a budeme se snažit dohodnout se Správou železnic a Českými drahami a dostat se k dalším pozemkům železniční pošty. V docházkové vzdálenosti by tak vznikla nová parkovací místa," dodal primátor.

V pochmurném činžáku se stala i krvavá tragédie

Nechvalně proslulý činžák má teď zazděná okna v přízemí a ve vstupu nepovolaným osobám brání zamřížovaný hlavní vchod s masivním zámkem. Město se jako jeho majitel snaží objekt uchránit před nájezdy bezdomovců i dalších vandalů, kteří by ho ještě více zdevastovali. Dům je proto zajištěn před nezvanými hosty a pravidelně kontrolován. Většina oken zůstává stále zasklená. Uvnitř se původně nacházelo 39 bytů, které v minulosti obývali z 90 procent Romové. Mnoho z nich bylo velmi problematických a také drogově závislých.

V červnu 2006 se stal v činžáku krvavý incident. Pětatřicetiletý muž tam po předchozí divoké hádce ubodal asi třicetiletou manželku. Pak vyběhl do čtvrtého patra a chtěl vyskočit z okna, jeho švagrová mu v tom chtěla zabránit. Útočník ji ale bodl do břicha a následně vyskočil. Dopadl na kapotu automobilu zaparkovaného před domem. Na následky zranění zemřel. Nedlouho po této události město všechny nájemníky vystěhovalo a objekt uzavřelo.

FOTOGALERIE: Dům hrůzy Resslova 13

Středa, 22. září 2021, 21:09

FOTOGALERIE: Dům hrůzy Resslova 13
FOTOGALERIE: Dům hrůzy Resslova 13

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Plzně, Richard Beneš

Štítky dům hrůzy, Resslova 13, opuštěné domy, Romové, drogy, vražda, sebevražda, vyloučená lokalita, Světlana Budková, rekonstrukce domu, nové byty, David Šlouf

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opozice kritizovala plány města na rekonstrukci nechvalně proslulého činžáku. Problémem jsou parkovací místa pro budoucí nájemníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.