Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na pestrém masopustu v příhraniční obci frčely sladkosti, koblihy, šišky, vošouchy, báč i pití všech barev

Opravdu pestrý masopust s průvodem se stovkou masek prošel malou obcí Skelná Huť na Klatovsku, která se nachází v těsné blízkosti česko-německé hranice. Až do roku 1945 byla Skelná Huť německou obcí. Masopust se zde slaví nepřetržitě od roku 1955. Účastní se ho nejen místní, ale přijíždějí lidé z okolních obcí, z Plzně i z Prahy. A hlavní roli zde samozřejmě hrají koblihy.  

Od chalupy k chalupě se v sobotu chodilo ve Skelné Huti s muzikou. A před každou chalupou čekalo na účastníky masopustního průvodu bohaté pohoštění. Vedle tradičních koblih různých velikostí i náplní to byly ještě šišky, báč, zelné i škvarkové placky, vošouchy, koláče i další sladkosti. Nechybělo samozřejmě ani maso, tlačenka a uzeniny všeho druhu. A jak už to tak bývá, proudem tekl i alkohol všech barev. Čím barevnější, tím lepší.

V průvodu byly vedle tradičních masek i ty modernější. Rodiny sestavily například tým mechaniků z Formule 1, který vyměňoval projíždějícím automobilům kola, byl tu i klan námořníků nebo mravenců. Velmi početné zastoupení měla i chlupatá plyšová zvířata. Velký úspěch slavila i vilná uklízečka, která dokázala od projíždějících motoristů získat nemalé finanční částky v korunách i v eurech.

Masopustní kobliha je údajně jediným pokrmem, který se již v 1. století rozšířil po celé zemi coby neodmyslitelný a opravdový masopustní chod. Tomuto moučníku byla dříve přisuzována magická síla. Několik kousků z první upečené várky koblih se vždy uschovalo, usušilo a posléze rozdrtilo na prášek. Během roku se pak tento prášek přidával do krmiva nemocným zvířatům.

„Masopust se u nás ve Skelné Huti drží nepřetržitě od roku 1955. Je to tradice, která se tady zrodila po osídlení obce českým obyvatelstvem po roce 1945. Původně tady nebyl žádný sál, tak se chodilo do vedlejší obce Uhliště. Tam se také pořádala taneční zábava. Obešly se obě vesnice. Dnes máme 69. výročí masopustu a příští rok to bude veliké, když budeme mít 70 let,“ říká pamětník Jaroslav Bláha, který v obce žije právě od roku 1955.

„Nejsou tady jen místní, jezdí k nám na masopust i přespolní. V minulých letech byla ovšem tradice i na vymření. To se zúčastnilo akce třeba jen pět masek. Ale přesto se to podařilo udržet a počty účastníků a dá se říci, že počty masek teď stoupají. A to i díky novým přistěhovalcům, kteří nás podpořili. Díky nim se to zvedlo. Dnes chodí do průvodu lidé, kteří za masky utratí i tisíce korun,“ dodal pan Bláha.

I když byl ve stejnou dobu masopust i v sousedním a mnohem větším Nýrsku, přesto do malebné Skelné Huti dorazilo mnoho přespolních účastníků. „Dnes je masopust i v Nýrsku a ve Strážově. Přesto je tady dnes asi 100 lidí s maskami. Byli tady i lidé z Chudenína, z Bystřice, Uhliště. Kdyby nebyl masopust v Nýrsku, určitě by dorazilo ještě více lidí,“ říká rodačka Helena Fabiánová, která se letos se svojí rodinou oblékla do námořnického. „Já jsem napekla asi 56 koblih a šišek. Je nás tady námořníků celkem. Dnes chodí i modernější masky. Tradiční byla dříve bába s nůší. Ta sbírala do nůše všechno občerstvení, které zbylo. Pak se to přineslo večer na bál, kde se to snědlo,“ dodala Helena Fabiánová.  

Jednoznačně největší počet osob „dodala“ do masopustního průvodu Brigitte Mikš se svým manželem Davidem. „Je nás tady od nás asi kolem 30. Přijeli přátelé se svými rodinami z Plzně, Prahy i z dalších míst,“ uvedla Brigitte Mikš. Ta vlastní také velkou sbírku masek, které sbírá už řadu let. Jde o desítky masek. Ty si potom rozebírají její přátelé. „Nejraději mám ty hodně chlupaté masky,“ dodala Brigitte Mikš. Ta se tentokrát v průvodu objevila jako hodně chlupatá bílá kozička.

FOTOGALERIE: Masopust ve Skelné Huti na Klatovsku

Neděle, 11. února 2024, 11:30

FOTOGALERIE: Masopust ve Skelné Huti na Klatovsku
FOTOGALERIE: Masopust ve Skelné Huti na Klatovsku

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky masopust, masopust ve Skelné Huti, masopustní průvod, Skelná Huť, koblihy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na pestrém masopustu v příhraniční obci frčely sladkosti, koblihy, šišky, vošouchy, báč i pití všech barev  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.