Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Obce trápí obrovské množství odpadu, přibývá hlavně plastu a papíru. Výdaje na svoz rostou

V obcích Plzeňského kraje přibývá komunálního odpadu, zejména plastů a obalového papíru, výdaje na jeho svoz a likvidaci tak stále rostou. Obce odpady dotují, přesto se snaží poplatky udržet. Lidé už mají vysoké výdaje kvůli inflací a cenám energií, řekl starosta Chanovic v Pošumaví s 800 obyvateli Petr Čotek (Sdružení pro budoucnost).

„Zachovali jsme loňských 800 korun pro trvale žijícího obyvatele. Minimálně sedm let jsme nezdražovali," uvedl Petr Čotek (Sdružení pro budoucnost). Svozové firmy přitom od ledna zdražily, konkrétně v Chanovicích o osm procent, což bylo pod inflací. „Je to cena za svoz, likvidaci odpadu a za výkaznictví, které nám firma Marius Pedersen vede vůči odborům životního prostředí a dalším institucím," řekl.

Ostrá hádka na zastupitelstvu, kvůli odstraňování odpadkových košů. Podle technického náměstka to městu pomůže

Úbytek košíků ve městě rozpoutal bouřlivou diskuzi na plzeňském městském zastupitelstvu. Opozice upozornila na to, že v některých obvodech jich město odebralo hned 50 a to bez náhrady. Technický náměstek Pavel Bosák (Piráti), do jehož gesce toto...

 

Podle starosty není žádná obec schopna uhradit odpady z výběru poplatků od obyvatel. „Většinou to tvoří nejvíce třetinu toho, co obce platí," podotkl. Chanovice platí za svoz a likvidaci odpadu 2,5 miliony korun ročně, asi 15 procent jejich ročních výdajů, a každoročně to roste. Pokud by chtěly být "na nule", museli by občané platit 3000 až 4000 korun za rok. Tam, kde odpad výrazně zdražili, lidé okamžitě přestali třídit, a obce tak platí více, protože musí najmout více lidí na úklid a pro odpad jezdí více aut, upozorňuje starosta.

„Je to neúnosné a nákladné."

Čotek dodal, že jsou místa, kde byl odpad zdarma, třeba Teplice a Česká Lípa, ale už tam platí 1000 korun. „Protože je to neúnosné a nákladné. Stát obce vyčerpává nesmyslnými nařízeními, jak se co má separovat a kdesi cosi a máme s tím obrovské náklady. Například úchylné nařízení, že tráva je odpad a obce musí ve výkaznictví deklarovat, že ji zlikvidovaly předepsaným způsobem a musí za to platit," neskrývá své rozhořčení.

Největším problémem je podle Čotka plast a obrovský nárůst obalového papíru z e-shopů, kde nakupuje stále více lidí, a kolem obecních odpadových hnízd se tak hromadí nepořádek. Objem odpadu každoročně roste, za pět let několikanásobně. „Papíru je neuvěřitelné množství. Dříve jsme ho odváželi jednou za měsíc, teď jednou týdně, jinak bychom byli zaplaveni," řekl.

Chanovice podle starosty dlouhodobě uplatňují politiku vstřícnou k občanům. „Nejsme město a chceme, aby lidé cítili, že je tu obec pro ně," dodal Čotek. Obec letos nezvyšovala daň z nemovitosti, kterou má dlouhodobě na nejnižším koeficientu 1, nezdražovala nájmy ani žádné místní poplatky, za psa zůstává 50 Kč, a pouze o 4,5 procenta zhruba na 90 Kč/m3 se zvýšila cena vodného a stočného.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky tříděný odpad, svoz odpadu, poplatky za svoz odpadu, papír, plast, Pošumaví, Chanovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce trápí obrovské množství odpadu, přibývá hlavně plastu a papíru. Výdaje na svoz rostou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.