Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Bohaté šumavské obci Modrava zůstaly stovky milionů korun ve zkrachovalém fondu. Desítky milionů už má zase zpět

Šumavská obec Modrava, která vložila peníze do zkrachovalého fondu WCA International, začala spolupracovat s firmou na vymáhání pohledávek. Je velká, má velmi dobré specialisty a obci se už daří dostávat peníze zpět. Na účet obce už vrátily řádově desítky milionů korun.

"Měli jsme tam (ve fondu WCA International) stovky milionů korun a desítky milionů už dostáváme zpět. Jde to pomalu, ale jde to," uvedl starosta Jaroslav Doležal (Modrava pro všechny). Firma, které se daří peníze vymáhat, dostává od obce podle smlouvy odměny za vykonanou práci. Jméno společnosti neuvedl. "V podstatě jsme teď začali, takže se hned nedají očekávat zázraky, ale začalo to fungovat," uvedl Doležal. Modrava už za vymožené peníze opravuje silnice, cesty, staví byty a připravuje se na budování parkoviště. Starosta věří, že obec většinu peněz postupně vymůže.

Fond WCA International poslal do konkurzu před rokem Městský soud v Praze, podle advokáta věřitelů Petra Veselého do něj investovalo přes 5000 lidí více než dvě miliardy korun. Advokát tehdy uvedl, že podstatná část peněz skončila u lidí spojených s vedením fondu a jeho činnost prověřují policisté. Fond dále půjčoval firmám a lidem desítky až stovky milionů korun. Typickými investory WCA byli často lidé důchodového věku. Spíše výjimkou byla obec Modrava, která v řízení uplatňuje pohledávku více než 200 milionů korun, uvedla již dříve advokátní kancelář. Koncem loňského září odhlasovali věřitelé alternativního fondu WCA jeho reorganizaci.

Modrava, kde žije 105 obyvatel, byla podle Doležala jedním ze subjektů, které navrhly fond koncem roku 2022 do konkurzu. Minulé vedení obce vložilo před lety do fondu volné peníze, které naspořilo zejména díky podnikateli Zdeňku Bakalovi, který v Modravě vlastnil rekreační objekty. Peníze u WCA se obci v první etapě zhodnocovaly. Doležal před rokem médiím řekl, že obec má stále volné peníze na účtu a pohledávka její hospodaření neohrožuje. Ale do budoucna by byla omezena v rozvoji, uvedl.

Za obec loni vykonávala veškeré právní kroky advokátní kancelář z Vimperka. "Právník byl perfektní na obecní právo, ale nebyl úplně specializovaný na vymáhání a ani na to neměl až tolik času a prostředky," řekl Doležal.

Modrava na Klatovsku dlouhé roky patřila mezi nejbohatší obce v Česku. V roce 2015 činil její majetek přes půl miliardy korun. Obec získala obrovské bohatství díky tomu, že tam měl svého času trvalé bydliště miliardář Zdeněk Bakala, který si na Modravě vybudoval známý dům. Po dobu několika let v Modravě odváděl rekordně vysoké daně. Později Bakala přesídlil do Švýcarska. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Hodan

Štítky Modrava, zkrachovalý fond, vymáhání pohledávek, stovky milionů, šumavská obec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohaté šumavské obci Modrava zůstaly stovky milionů korun ve zkrachovalém fondu. Desítky milionů už má zase zpět  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.