Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Experti zjišťují, zda se některým labutím kroutí krky do esovitého tvaru v důsledku otravy olovem

Akci s názvem „Olovo“ spustili experti z plzeňské záchranné stanice živočichů. A nemá nic společného se stejně pojmenovanou nechvalně známou politickou kauzou z přelomu tisíciletí. Jde o záchranu labutí! Několika labutím v Plzni, ale i v Praze se prapodivně zkroutil krk do velkého eska. Existuje podezření, že by tyto zdravotní problémy mohla způsobit otrava olovem.

„Není den, aby někdo netelefonoval, že v Plzni na náplavce anebo pod Červenou lávkou je poraněná labuť. Nápadně se pohybující bílý pták s krkem zkrouceným do „S“ a amputovaným pravým křídlem budí zájem i vášně nejednoho náhodného kolemjdoucího, a to jak na řece Radbuze, tak na řece Mži. Ve skutečnosti se ale jedná o našeho zvířecího pacienta, kterého jsme v únoru 2020 odchytili na řece Mži u Malesic se zlomeným křídlem, nejspíše po nárazu na dráty. Zranění si vyžádalo amputaci konce pravého křídla,“ uvedl na úvod šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Labuť se po operaci přesunula do středu města Plzně, kde pobývá dodnes. Loni se však u trvale handicapované a nelétavé labutě začaly objevovat další zdravotní komplikace a problémy, její krk se začal kroutit do velkého eska. Nejdříve deformaci krku měla pouze občas, pak čím dál častěji. Dnes už druhým rokem má krk zkroucený pořád.

„Rozhodli jsme se, že se pokusíme záhadu pokrouceného krku objasnit. Přes několik kolegů a vědeckých pracovišť jsme se dostali až na Katedru analytické chemie Univerzity v Pardubicích. Tady se teď budeme snažit s paní docentkou Lenkou Husákovou pomocí analýzy z odebraných vzorků zjistit, co je přesnou příčinou tohoto stavu. Zda se náhodou nejedná o námi uvažovanou otravu olovem,“ uvedl Makoň.

Odchycenou invalidní labuť nejprve záchranáři odvezli na vyšetření a RTG na Veterinární kliniku do Vedilabu. Pokud by měl pták v sobě či trávicím traktu olověný brok či rybářské olůvko, určitě by to RTG snímky odhalily. To se ovšem nestalo. Po odebrání potřebných vzorků peří i krve se labuť vrátila zpět na náplavku.

„Jelikož to samé jsme loni v prosinci při vánočních kontrolních odečtech vodních ptáků zjistili i u dvou labutí v Praze na Vltavě, vyrazili jsme na otočku i do Prahy. Cílem bylo odchytit obě dvě stejně handicapované labutě a odebrat z nich pro analýzu další potřebné vzorky. To se nakonec povedlo, a tak do Pardubic na univerzitu jsme odeslali v balíčku na vyšetření celkem pět vzorků od labutí velkých! Jeden vzorek s podezřením na otravu olovem z Plzně, dva vzorky se stejným podezřením z Prahy plus jeden srovnávací vzorek jak z Plzně, tak z Prahy,“ vysvětlil Karel Makoň.  

Teď už záchranářům nezbývá jen čekat na výsledky od odborníků a zda se jejich domněnka o otravě olovem potvrdí, či nikoliv. Důležitá zpráva pro veřejnost, všechny labutě jsou na svých místech a spolu se strážníky městské policie o nich experti ze záchranné stanice ví.

Ohodnoť článek

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky otrava olovem, akce Olovo, pokroucené krky, labutě, zdravotní problémy labutí, odchyt labutí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Experti zjišťují, zda se některým labutím kroutí krky do esovitého tvaru v důsledku otravy olovem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.