Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Seniorům a mladým rodinám bude sloužit 39 bytů, vznikly díky rekonstrukcí tří domů za 110 milionů

Plzeň zrekonstruovala tři bytové domy v Korandově ulici na Jižním Předměstí. Akce vyšla na bezmála 110 milionů korun. Výsledkem je skoro čtyřicítka městských bytů, které budou sloužit především seniorům a mladým rodinám, které mají problém sehnat bydlení. Zájemci o pronájem se mohou hlásit přes městský realitní portál.

„Nedostupné bydlení je problém v celé republice. V Plzni situaci řešíme vlastními silami a seniorům, rodinám s dětmi a lidem se zdravotním postižením se snažíme nelehkou situaci co nejvíce usnadnit. Počítáme s tím, že z rozpočtu v následujících dvou letech uvolníme finanční prostředky na rekonstrukci zhruba dalších 300 bytů,“ uvedl primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Rekonstrukce domu na adrese Korandova 11 skončila na konci loňského roku. Celkem tam vzniklo 12 bytů. Byty jsou od prvního do třetího nadzemního podlaží. V prvních dvou je školka. „Bytové jednotky mají nové rozvody, koupelny a podlahy včetně stěn. V kuchyni je linka se základními spotřebiči, tedy indukční varnou deskou, troubou a digestoří,“ přiblížila radní pro oblast bytovou včetně sociálního a dostupného bydlení Světlana Budková (STAN). Byty v Korandově 11 jsou o dispozici 2+kk a 2+1. „Objekt je napojený na centrální zdroj tepla, vybavený sklepními kójemi, kočárkárnou a sušárnou. Je v něm nový výtah s bezbariérovým vstupem,“ doplnila radní.

Domy byly napadené dřevomorkou

Další dva domy v Korandově 7 a 9 napadla dřevomorka. Řemeslníci tam proto museli vyměnit stropní rámy. Nová je i střecha a okna. Všechny objekty mají také nové výtahy a vytápí je centrální zdroj tepla. „Proto bylo nutné vybudovat nové rozvody a osadit nové radiátory. Opraveny nebo vyměněny byly také rozvody vody, elektřiny a kanalizace,“ vyjmenoval vedoucí oddělení správy z bytového odboru magistrátu Jan Souček.

Měsíční nájemné v nově upravených bytech bude činit od 1. března 2024 142,65 Kč/m2 a měsíc, byty pro seniory a pro zdravotně postižené občany město pronajímá za 50 Kč/m2 a měsíc.

V Korandově 7 je 14 bytů o velikosti od 38 do 81 metrů čtverečních o dispozici 2+kk a 3+kk. V Korandově 9 vzniklo 13 bytů o stejné velikosti a dispozicích 1+1, 2+kk a 3+kk. I tam budou nájemníci moci užívat sklepy, sušárnu a kočárkárnu.

„Byty jsou určeny především pro seniory, mladé rodiny s dětmi a pro pracující, kteří nedosáhnou na tržní nájemné. Tři byty lze upravit jako bezbariérové. Jeden z bytů byl na lednové radě přenechán do nájmu Západočeské univerzity pro jejího zaměstnance klíčového pro získání akreditace magisterského studijního programu v oboru speciální pedagogika,“ informovala Budková.

Byty poslouží i klientům neziskovek

Do čtyř bytů s dispozicí 1+1 a 3+kk v domě Korandova 7 a 9 se nastěhují klienti neziskových organizací Naděje a Ledovec. Dalších devět bytů je vyčleněno zejména pro mladé páry s dětmi nebo bez dětí, samoživitele do 36 let, čtyři byty pak pro věkovou kategorii od 36 let. „Bude se jednat o zájemce s takzvanou registrací na dostupné bydlení,“ dodala radní.

V současné době Odbor bytový Magistrátu města Plzně průběžně zveřejňuje předmětné byty i s bližšími podmínkami nejenom na úředních deskách magistrátu, ale i na realitním portálu byty.plzen.eu. „Na těchto webových stránkách pak zájemci naleznou dalších 10 bytů pro věkovou kategorii do dosažení 36 let věku a čtyři byty pro věkovou kategorii od 36 let, které jsou určené pro osoby bez registrace na dostupné bydlení, kdy tito zájemci o byt vyplňují jednorázovou přihlášku,“ uzavřel Souček.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch

Štítky městské byty, nájemní bydlení, dostupné bydlení, mladé rodiny, byty pro rodiny, byty pro seniory, Korandova ulice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seniorům a mladým rodinám bude sloužit 39 bytů, vznikly díky rekonstrukcí tří domů za 110 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.