Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Šumavské areály v oblasti Železné Rudy mají před víkendem na sjezdovkách až 40 centimetrů sněhu

Ve znamení inverze, a tedy krásného slunečného počasí byl na šumavském Špičáku začátek tohoto týdne. Toto počasí je před víkendem sice pryč, ale areál má na právě začínající pololetní a navazující jarní prázdniny aktuálně k dispozici šest kilometrů sjezdovek. Leží na nich v průměru stále 40 cm sněhu. Lyžuje se zejména na Železnorudsku, kde je v provozu několik areálů, ale také v Kašperských Horách či v Nýrsku. Horší situace je pro milovníky běžek, protože na řadě míst není dostatek sněhu pro strojovou úpravu stop.   

„V prvních dnech týdne se lyžovalo na parádních sjezdovkách zcela bez front a předpokládám, že žádné velké čekací doby na lanovku a vleky nenastanou ani o začínajících prázdninách. Zima je jaká je, s tím nic nenaděláme, stále máme většinu sjezdovek otevřených,“ říká k aktuálním podmínkám Jan Kasík, vedoucí střediska služeb Ski&Bike Špičák.

V areálu se lyžuje na sjezdovkách číslo jedna Turistická, dvojka U Zalomeného, trojka Slalomová, pětka Spodní Šance, areál pro děti a začátečníky pod hotelem Sirotek a dětské hřiště a pohyblivý koberec před chatou Blaženka.

Od pátku lyžují na šumavském Špičáku všechny děti školou povinné (ze základních i středních škol) za poloviční ceny celodenních skipasů. Jde o odměnu areálu za vysvědčení, když je ukáží na pokladnách. V sobotu 3.února pak vůbec na první letošní dětskou show po českých lyžařských areálech zavítají do Ski&Bike Špičák prasátka Pigy a Lily s kouzelníkem Jakubem Koutským nebo hercem Tomášem Brychtou. Pro děti je od 11 do 15 hodin připraven program s písničkami, tancováním, Lipánkovou párty a diskotékovým skotačením na závěr.

Kromě Špičáku se v Železné Rudě lyžuje také v areálech Nad Nádražím - Belveder, Alpalouka a Samoty a jezdí lanovka na Pancíř. Otevřeno má také sjezdovka v Nýrsku, kde je podle vlekařů kolem 30 centimetrů technického sněhu. Až půl metru sněhu má ski areál v Kašperských Horách.

Běžecké tratě na Železnorudsku jsou ve špatném stavu a nesjízdné. Strojová úprava je za současných podmínek vyloučena. Podle předpovědi počasí nelze v dohledné době očekávat žádný pozitivní vývoj podmínek pro běžecké lyžování na Železnorudsku. Běžkaři mohou vyjet do sousedního Německa, kde jsou upravené tratě v běžkařském areálu Bretterschachten. Vzhledem k tomu, že je to jediné místo, kde lze na západní straně Šumavy běžkovat, je placené parkoviště již od časného rána hodně zaplněné.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky lyže, sníh, hory, stav sněhu, sjezdovky, lyžování na Šumavě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavské areály v oblasti Železné Rudy mají před víkendem na sjezdovkách až 40 centimetrů sněhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.