Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Skauti chystají za 25,8 milionu korun stavbu mezinárodní základny a vzdělávacího centra v Českém údolí

Pětimilionovou dotaci získá od města skautské středisko Střela Plzeň, které peníze použije na výstavbu vzdělávacího centra a mezinárodní základny České údolí. O uvolnění peněz už rozhodli zastupitelé Plzně. Na projekt za 25,8 milionu korun skauti získají dotaci dále také z ministerstva školství, a to ve výši 12 milionů korun.

Dále mají skauti zažádáno o pětimilionovou podporu u Plzeňského kraje. Z příspěvků dárců a vlastních zdrojů skauti našetřili 3,8 milionu korun. Celá stavba by měla být hotova do září 2025. Nové zázemí skauti plánují na pozemku v Českém údolí, tento pozemek také vlastní. Nyní se tam nachází pouze přízemní budova v neobyvatelném stavu, jež slouží jen jako sklad táborového materiálu. Objekt není možné využívat pro aktivní činnost s mládeží.

„V blízkosti jsou menší klubovny jednotlivých oddílů Střediska Střela, kde se týdně schází zhruba 300 dětí. Tyto klubovny ale nemají tekoucí vodu ani toalety. Jsem proto rád, že i díky naší dotaci skauti získají důstojné a kvalitní zázemí, které si jednoznačně zaslouží,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO). 

Nové Skautské vzdělávací centrum budou primárně využívat jednotlivé oddíly Střediska Střela. Využití bude dále umožněno všem střediskům Junáka a spolupracujícím i neskautským organizacím zabývajících se prací s dětmi a mládeží. Jedná se například o rodinné centrum a spolek ŽIVO, Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM, Slavia VŠ Plzeň Softball.

„Mám radost z toho, že se nová budova stane i mezinárodní skautskou základnou. V Plzni je nyní pouze jedna jediná skautská základna, která může nabídnout důstojné podmínky početnějším mezinárodním skautským výpravám, ale ta je kapacitně stále velmi vytížena. Díky blízké dálnici D5 i skvělému spojení s MHD nové zázemí poskytne skautům možnost navazovat další mezinárodní spolupráci a zapojovat se do přeshraničních aktivit,“ doplnila náměstkyně primátora pro oblast školství Lucie Kantorová (ANO).

Plzeň peníze poskytne z rozpočtu Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně. Na přípravě projektu pracuje Středisko Střela už od roku 2012, kdy nechalo zpracovat studii projektu, projektovou dokumentaci, následně si zajistilo platné stavební povolení a činilo další kroky, naposledy v listopadu 2023 zrealizovalo výběrové řízení na dodavatele stavby.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Skauting v Plzni

Štítky skauting, skautská základna, České údolí, vzdělávací centrum, dotace od města

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skauti chystají za 25,8 milionu korun stavbu mezinárodní základny a vzdělávacího centra v Českém údolí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.