Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Městská realitní agentura pomůže najít bydlení lidem ohroženým sociálním vyloučením. Pronajímatelům nabídne garance

Osobám ohroženým sociálním vyloučením pomáhá teď město Plzeň se získáním bydlení prostřednictvím městské realitní agentury. A a to nejen v městských nájemních bytech. Zároveň tato agentura poskytuje garance majitelům bytů.

„Prostřednictvím projektu chceme pomoci těm, kteří bydlení hledají a propojit je s majiteli volných bytů. Vlastníkům zajistíme garance, aby neměli obavy do projektu se zapojit,“ uvedla radní města Plzně pro oblast bytovou včetně sociálního a dostupného bydlení Světlana Budková (STAN).

Pronajímatele s nájemcem propojí Realitní agentura města Plzně (RAMP). Ti se spolu domluví na výši nájemného a uzavřou nájemní smlouvu. Agentura bude garantovat pronajímateli čtyři měsíční nájmy. Tyto čtyři garantované měsíční nájmy však budou stanoveny podle výše cen nájmů uvedených v cenové mapě ke dni uzavření nájemní smlouvy. Garanční plnění ze strany agentury se vztahuje na pohledávky nájemce i na škody způsobené v pronajatém bytě, a to po dobu sjednanou v garanční smlouvě.

„Zároveň pronajímatel bude mít jistotu, že nájemci poskytuje podporu náš sociální pracovník oddělení prevence ztráty bydlení, který mu pomůže se zabydlením, bude mu dále pomáhat například se zajištěním práce a podáním žádostí o sociální dávky. Bude dohlížet, aby dostál všem svým závazkům, či pomáhat projednávat třeba i případná nedorozumění se sousedy. Tato míra podpory je individualizovaná, aby odpovídala potřebám nájemce a jeho rodiny, a také pronajímatele,“ vysvětlila Světlana Budková. Upozornila, že mezi RAMP a pronajímatelem bude sepsána dohoda o spolupráci, kde bude uveden i seznam poskytovaných garancí.

Agentura RAMP spolupracuje s městským Kontaktním místem pro bydlení v Jagellonské 563/8, na které se obrací osoby v bytové nouzi s žádostí o pomoc. „Tyto dvě organizace společně shromažďují informace o zájemcích o bydlení, ověřují jejich finanční situaci, spolehlivost a kompetence k samostatnému bydlení, na základě kterých bude probíhat párování vhodného kandidáta s nabídkou bytů,“ uvedla vedoucí Odboru dostupného bydlení a sociálního začleňovaná Magistrátu města Plzně Lenka Walterová.

Prostřednictvím pracovníků RAMP se budou zajišťovat prohlídky nemovitostí a připravovat administrativní zajištění vztahu mezi nájemcem a pronajímatelem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Visit Plzeň

Štítky Městská realitní agentura, garance pronajímatelům, pronájem bytů, sociální vyloučení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městská realitní agentura pomůže najít bydlení lidem ohroženým sociálním vyloučením. Pronajímatelům nabídne garance  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.