Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Prezident vyrazil ostrým tempem do prudkého kopce k výběhu se šumavskými vlky. Viděl jich 11 ze 13

Mimořádně s patnáctiminutovým zpožděním dorazila kolona s prezidentem Petrem Pavlem k návštěvnickému centru v šumavské obci Srní. Důvodem zpoždění byl spadlý strom, který blokoval silnici asi 12 kilometrů od Srní. Krátce po příjezdu na místo vyrazil prezident ve sportovnějším oblečení k vyhlášenému výběhu s vlky.

„Nebylo úplně jasné, jestli bude možné jít do výběhu s vlky, protože v minulých dnech byly silné dešťové přeháňky. Ale dobře to nakonec dopadlo. Když pan prezident přijel, přivítal se s ředitelem NP Šumava Pavlem Hubeným. Hned potom prezident zavelel, že se jde převléci do sportovního a vyrazilo se za vlky do výběhu,“ informoval Plzeňskou Drbnu mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

K vlčímu výběhu se šlo asi kilometr stezkou do prudkého kopce a prezident nabral ostré až vražedné tempo. „Když se došlo k výběhu a pokračovalo se po dřevěné lávce, vlci nikde nebyli vidět. Už to vypadalo, že se nám vůbec neukážou, což by ale bylo docela divné. Téměř pokaždé se totiž někteří vlci před návštěvníky objeví. Ale uplynulo asi pět minut. A najednou začali vlci přicházet ze spodní části výběhu. Šlo se po té lávce a vlci neustále pobíhali s námi,“ popsal dění u výběhu s vlky mluvčí Dvořák.

Z celkových 13 vlků se před prezidentem ukázalo 11, což prý je opravdu hodně. „Neuvěřitelně se vlci předváděli, hráli si spolu. Nikdy předtím jsem je neviděl takto řádit. Pan prezident nahodil myšlenku, že by vlci mohli být i u něj v Lánské oboře. Že by se mu to moc líbilo,“ zmínil Dvořák.

„Samozřejmě, že to s vlky v Lánech byla nadsázka. Vlk je přirozený regulátor v přírodě. My víme, jak velké škody na lesních porostech a v zemědělské produkci páchá černá a vysoká zvěř, která nemá přirozeného nepřítele kromě člověka. Počty této zvěře neustále rostou. Podobný problém máme i v Lánské oboře. Když jsem si ji s pracovníky obory procházel, tak sami několikrát zmínili, jaké obrovské škody na nových porostech zvěř napáchá. Přirozenou cestou by bylo vrátit do přírody i přirozené dravce. Je to věc k debatě nejen v Lánské oboře, ale i v dalších místech,“ uvedl později na tiskové konferenci prezident Petr Pavel. Zároveň dodal, že neschvaluje regulaci počtu vlků odstřelem. „Možná by bylo vhodné je přemístit tam, kde by naopak mohli pomoci,“ dodal prezident.

Mluvčí národního parku je velký motorkář, stejně jako prezident a moc se těšil na to, jestli bude mít příležitost prohodit s hlavou státu pár slov o motorkách. „Došlo i na naše motorky. Pan prezident mi řekl, že na Šumavě jezdí na motorce, že to tady má moc rád a že tady jezdil loni. Šumavské silnice tady zná,“ dodal Jan Dvořák.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Dvořák, NP Šumava, Hrad.cz

Štítky prezident Petr Pavel, návštěva prezidenta, prezident v Plzeňském kraji, vlčí výběh, vlci na Srní, NP Šumava, Pavel Hubený

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident vyrazil ostrým tempem do prudkého kopce k výběhu se šumavskými vlky. Viděl jich 11 ze 13  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.