Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rozložitý dub před budovou západočeského muzea se kácet nebude. Testy prokázaly jeho stabilitu

Kácet se nebude cenný a rozložitý dub rostoucí před vstupem do Západočeského muzea v Plzni. K tomuto pozitivnímu závěru dospěli experti na základě testování z hlediska odolnosti vůči zlomu či vývratu. Odborníci vyhodnotili stav stromu jako stále stabilní i když je nakažený dřevokaznou houbou. Rovněž navrhli soubor pěstebních opatření a dřevina bude i nadále pod jejich stálým a pravidelným dohledem.

„Díky měření jsme zjistili, že zhruba sto let starý dub letní, tedy strom s velmi tvrdým dřevem, je navzdory existenci dutiny u báze kmene odolný proti vývratu i zlomu. Odborníci se shodli na tom, že dřevina, která je současně napadená dřevokaznou houbou, zde vydrží ještě nejméně deset let. Do té doby stojí za to z hlediska historického, kompozičního, mikroklimatického a ekologického, strom zachovat, a proto ho určitě kácet nebudeme,“ informoval Aleš Tolar (STAN), náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Další doporučené ošetření stromu bude rozložené do několika etap. „Každé dva roky provedou arboristé pravidelný redukční obvodový řez koruny. Do tří let bude provedena lokální redukce dlouhých a silných větví ve spodní části koruny z důvodu požadovaného zeštíhlení tvaru koruny dubu o přibližně 35 procent. Dle aktuální potřeby budou odstraněny suché a poškozené větve v koruně. Nejpozději v roce 2027 zopakujeme tahové zkoušky,“ vyjmenovala opatření Lucie Davídková, vedoucí Úseku městské zeleně Správy veřejného statku města Plzně (SVSMP).

Tahová zkouška, která se uskutečnila 8. ledna, sledovala stabilitu dřeviny a prověřila odolnost proti zlomu nebo vývratu. Odborníci strom testovali přístrojem Picus TreeQinetic, což je nedestruktivní a přesná metoda měření odolnosti kmenů. Před měřením prozkoumali místo růstu dubu, aby získali důležité informace o proudění větru nebo nadmořské výšce. Odborníci provedli dvě tahové zkoušky ze dvou na sebe kolmých směrů, které uměle simulují tlak na strom při silném větru.

Stromy v městských parcích se pravidelně kontrolují

Celkovou kondici všech stromů v městských parcích a sadech pracovníci Správy veřejného statku pravidelně monitorují. „Stromy jsou živé organismy, které stárnou a v určitém stádiu svého vývoje se dostávají do fáze postupného odumírání, rozpadu, který vede k zániku. V parcích a sadech nemůžeme nechat dojít zánik stromu až do úplného konce, tedy do případného statického selhání. Proto stromy na veřejných plochách pečlivě sledujeme, kontrolujeme a navrhujeme různá pěstební opatření a technická řešení k zajištění stability, ale i kácení,“ konstatoval Petr Kuták z oddělení péče o dřeviny.

Správci stromů často stojí před nelehkým úkolem. Musí rozhodnout, kdy a který strom již pokácet a nahradit novým. Veřejnost ale často s nelibostí přijímá jakékoliv kácení dřevin. „Snažíme se proto vysvětlovat, že to bývá především z důvodu bezpečnosti návštěvníků parků a ochrany majetku. Místo pokácených stromů se zpravidla v blízkosti sází stromy nové,“ uzavřel Petr Kuták.

Ohodnoť článek

Foto Martin Pecuch, magistrát města Plzně

Štítky kácení stromu, kontrola stromů, Šafaříkovy sady, dub před muzeem, západočeské muzeum, kontrola dřevin, Aleš Tolar

Rozložitý dub před budovou západočeského muzea se kácet nebude. Testy prokázaly jeho stabilitu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.